jedzenie

  • Ostatni odcinek 'Mad Menów' - zapraszamy na pożegnalnego drinka. I ciacho
  • Porzuć gary, nabierz apetytu na miasto!

    Porzuć gary, nabierz apetytu na miasto!

    Jadanie ?na mieście? przez wiele osób wciąż jeszcze bywa postrzegane jako zbytnia rozrzutność. Dla nas jest czymś więcej niż tylko dostarczaniem organizmowi składników odżywczych - to przyjemność, przygoda, czasem konieczność, a niekiedy też... oszczędność.

    Dominika Węcławek
  • Ortoreksja - gdy jedzenie zdrowo staje się niezdrowe
  • Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni

    Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni

    W dzisiejszym odcinku opowiem wam, jak zepsułam mleko kokosowe i zużyłam cały imbir. Przepis ten jest dość uciążliwy w przygotowaniu i zawiera dużo warzyw, mimo tego polecam spróbować, bo przecież każdy czasem musi zaszaleć.

    Dominika Węcławek
  • Lenistwo, opieszałość i pomylone zamówienia. Knajpiany foch!

    Lenistwo, opieszałość i pomylone zamówienia. Knajpiany foch!

    Humuserie, pierogerie i inne boulangerie. Zachęcają nas wykwintnymi nazwami, kuszą frymuśnym menu, a kiedy chcesz zamówić puree ze smalcem, słyszysz, że pjure są tylko z dżemem, sztućce jakieś krzywe, a kasza niedogotowana. Jednym słowem chamstwo i brak umiejętności. Czas na knajpianego focha!

    Dominika Węcławek
  • E - jeść czy nie jeść?

    E - jeść czy nie jeść?

    Dodatki do żywności - konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, polepszacze smaku - budzą wiele kontrowersji i obaw. Jesteśmy w pewnym stopniu zmuszeni do ich spożywania, bo są niemal wszędzie, a produkty, które ich nie zawierają, bywają znacznie droższe od pozostałych. Substancje dodawane do jedzenia mają spełniać ściśle określone funkcje, które często sprowadzają się do tego, że wykorzystywanie ich w produkcji czyni ją bardziej opłacalną.

    Agata Żychlińska
  • Gdzie hummus spotyka kotleta

    Gdzie hummus spotyka kotleta

    Zasadniczo kobiety i mężczyźni nie różnią się między sobą TAK BARDZO. Ale czasami jednak trochę. Marcin Kasprzak z redakcji "Playboya" postanowił podzielić się z nami swoimi obserwacjami na temat tych różnic widocznych gołym okiem na talerzu. Smacznego i mamy nadzieję, że to początek pięknej damsko-męskiej przyjaźni!

    Marcin Kasprzak
  • Niepoprawnie o wyglądzie. Cudzym, oczywiście

    "Palacza można skrytykować, można wygonić go z przystanku i restauracji, żeby nie szkodził innym, można też śmiało powiedzieć, że daje zły przykład dzieciom. Otyłego, jedzącego gofra z bitą śmietaną, skrytykować nie można, a on też daje przykład". Nasza Czytelniczka wnikliwie bada komentarze pod tekstami o nadwadze i plaży - i wyciąga wnioski.

    Nadesłane do Redakcji
  • Ludzie, dbajcie o siebie!

    Nasza Czytelniczka po powrocie z urlopu ma szereg przemyśleń, związanych z cielesnym zaniedbaniem kobiet i mężczyzn. Nie chodzi o wpasowanie się w kanony medialnego piękna, ale o zwykłą dbałość o siebie.

    Nadesłane do Redakcji
Więcej o:

jedzenie

  • Obsesja jedzenia, obsesja niejedzenia

    Jeśli przyjrzymy się temu, jaką rolę w naszym życiu pełni spożywanie pokarmu, okaże się, że zaspokojenie głodu, choć jest podstawą, stanowi jedną z wielu jego funkcji. Jedzenie wiąże się z przyjemnością, radością, wspólnym spędzaniem czasu, budowaniem relacji, celebrowaniem sukcesów, pocieszaniem

  • Savoir vivre, czytanie przy jedzeniu

    z książką, kiedy już kelner przyniesie jedzenie? Skoro kobiety nie mogą trzymać małych torebek na stole, to czytający powinni też zdejmować książki. Nie bez znaczenia jest też estetyka - wielka gazeta rozłożona na całym stole to nie jest zbyt elegancki widok, a przecież restauracja nie jest miejscem

  • Ryby morskie - dlaczego trzeba je jeść

    aż 30% zgonów na całym świecie. Jednak dobrą wiadomością jest fakt, że znanych jest nam coraz więcej informacji dotyczących korzyści ze spożywania kwasów omega-3. Jedzenie większej ilości ryb i suplementów diety wraz z regularnymi ćwiczeniami może mieć ogromny wpływ na kondycję naszego serca. Może

  • Jedzenie na ulicy

    W jedzeniu na ulicy jest coś niezwykłego, jakiś luz i świetna zabawa. Mnóstwo frajdy sprawia odwijanie frytek z gazety, wyjadanie makaronu z - umówmy się - niewygodnego pudełka lub przeskakiwanie z nogi na nogę, aby uniknąć ubrudzenia butów sosem ściekającym z tortilli. W niczym nie przypomina

  • Jedzenie na wynos - jak jeść, by było zdrowo?

    do pracy. Bardzo często sięgamy po gotowe rozwiązania w postaci tzw.: jedzenia na wynos czy fast foodów. Najrozsądniej robią ci, którzy decydują się na obiad w restauracji, kawiarni czy innego rodzaju miejscu, gdzie serwują coś więcej niż kebab, pizzę czy zapiekankę. Czy możliwe są zmiany jeśli chodzi o

  • Czy jedzenie może poprawić nastrój?

    są podczas jedzenia. Naszą uwagę powinniśmy w szczególności skierować na ostre papryczki. Zawarta w nich kapsaicyna, która odpowiada m.in. za ostry smak, sprawia że mózg jest przekonany, iż odczuwamy ból i uwalnia więcej endorfin. Serotonina Jedną z głównych ról serotoniny jest wsparcie regulacji nastroju. Powstaje

  • Rocznie konsumują tonę jedzenia

    funkcjonowania naszego organizmu. 3 tysiące kalorii dziennie Okazuje się, że Amerykanie konsumują ok. 2700 kalorii dziennie, co jest zbyt dużą dawką jeśli weźmiemy pod uwagę mało aktywny tryb życia, jaki prowadzą. Najgorsze jest to, że wspomniane kalorie pochodzą z jedzenia, które nie jest zdrowym rozwiązaniem

  • Regularne jedzenie czekolady odchudza?!

    Nowe badania Uniwersytetu w San Diego w Kalifornii wykazały, że ludzie jedzący regularnie czekoladę są szczuplejsi od tych, którzy po tabliczkę sięgają doraźnie. Ta wyjątkowa dieta nie ma jeszcze swojej nazwy, ale już znamy jej dokładny przebieg. Ciekawe? Chodzi oczywiście o regularne spożywanie

  • Sennik: jedzenie

    Zjadanie surowego mięsa - zapowiedź choroby lub utraty sił witalnych. Smaczne jedzenie w restauracji - skryte potrzeby i fantazje seksualne lub potrzeba oderwania się od zwyczajnego życia. Zjadanie niedobrych rzeczy - podświadome samopotępienie i wstręt do rzeczy jakie wykonuje się na co dzień - np

  • Owoce zimą - jeść czy nie jeść?

    powinniśmy zrezygnować zimą, a które jeść? Teoria, iż niektóre produkty spożywcze wychładzają, a inne rozgrzewają organizm, wywodzi się z medycyny chińskiej i nie ma ona poparcia we współczesnej nauce. Jeśli zrezygnujemy zimą z jedzenia owoców, na rzecz produktów, które zgodnie z medycyną chińską rozgrzewają