kuchnia polska
-
Dodaj do rosołu, a wyjdzie pyszny i aromatyczny. Wystarczy mały kawałek tego warzywa
Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół to uwielbiana w naszym kraju zupa, która wedle tradycji powinna gościć na stole w każdą niedzielę. Często przyrządzamy go także w okresie zachorowań, by pomógł nam w razie przeziębienia. Co warto do niego dorzucić, by zachwycał smakiem i aromatem?
-
To ona prowadziłaby dzisiaj "Kuchenne rewolucje". W XIX wieku była kulinarną celebrytką
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kulinarną królową XIX wieku. W tamtych czasach każdy znał jej przepisy, a ona sama słynęła z ciętego języka i grubiańskiego sposobu bycia. Kim była pierwsza kulinarna celebrytka Warszawy?
-
Gotujesz zupę ogórkową? Większość osób dodaje ogórki w złym momencie, pozbawiając ją smaku
Kto nie pamięta pysznej zupy ogórkowej z rodzinnego obiadu u dziadków? Ten unikalny smak można odtworzyć, jeśli nie popełnimy popularnego błędu. Wystarczy też poznać jeden trik, z którego korzystały nasze babcie, a potrawa z miejsca przypomni ci czasy młodości. Poznaj przepis na idealną domową zupę ogórkową.
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Z tym przepisem pieczywo zawsze wyjdzie chrupiące i pyszne
Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest prosty. Wystarczy kilka prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni. Okazuje się, że idealny smak i aromat tkwi w prawidłowo przygotowanym zaczynie, który może wymagać nieco czasu. Sprawdź, co należy zrobić.
-
W menu "Pincet plus" i "Obietnica Kaczafiego". Restauracja w Sosnowcu zmieniła nazwę na "Polski Nie-Rząd"
"Polski Nie-Rząd" to nowa nazwa restauracji "Kamionki" w Sosnowcu. W ten dość oryginalny sposób właściciele postanowili zwrócić uwagę na fatalną sytuację polskiej gastronomii. Stworzyli prześmiewcze menu, w którym znalazły m.in. takie potrawy jak: "Pincet plus" czy "Obietnica Kaczafiego"