kuchnia

  • Co ja zjadam? Nie zawsze musi być chleb, czasem mogą być muffiny

    Co ja zjadam? Nie zawsze musi być chleb, czasem mogą być muffiny

    Cześć to ja, wasza kuchenna Bogini Chaosu. Obiecałam Wam kiedyś, że podam przepis na coś słodkiego: bierzecie cukier, dosypujecie do reszty jedzenia, et voila! Dziękuje, kurtyna. Skoro już mamy to z głowy mogę was zaprosić na muffiny, tylko, że jak zwykle muszę je robić inaczej.

    Dominika
  • Addio ulubione - nostalgiczne pożegnanie z letnim rarytasem

    Addio ulubione - nostalgiczne pożegnanie z letnim rarytasem

    Czytelniku mój najmilszy, nie szukaj w tym tekście wiedzy, wskazówek, mądrości i prawd uniwersalnych (a w innych szukałeś? Serio?), uprzedzam Cię o tym z góry, aby nie marnować Twego czasu. Chcę się podzielić z Tobą, Czytelniku, moim smutkiem. Uczynić Cię świadkiem pożegnania z moją miłością.

    Aleksandra
  • Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

    Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

    Nie mam czasu. Tak, wiem, nic nowego, nikt nie ma. Ale dzieci chcą jeść. I ja też wolę zjeść to, co sama ugotuję, niż to posypane sodą zło w firmowej kantynie za zbyt dużo kasy. Więc ugotować trzeba. Ważne, żeby zrobić to szybko, w miarę zdrowo i za bardzo się przy tym nie zmęczyć.

    Ręka
  • Nie jestem damą, piję wódkę, a zamiast konfitur robię nalewki

    Nie jestem damą, piję wódkę, a zamiast konfitur robię nalewki

    Kobieta z kieliszkiem wina wygląda pięknie, elegancko i seksownie, czyli dokładnie tak, jak chciałabym wyglądać. Niestety fatalnie znoszę wino - dostaję zgagi, robię się senna, a świat zaczyna pląsać. Piwa nie lubię. Filmowe trunki typu whisky czy koniak trudno mi przełknąć i tak, oczywiście, mam zgagę.

    Ania Oka
  • Grupa Desantowa w kuchni: dwa smakołyki dla wszystkich leniwych łasuchów
  • "Uwielbiam jeść. Zatem dlaczego jestem na diecie?" [LIST]

    "Uwielbiam jeść. Zatem dlaczego jestem na diecie?" [LIST]

    Dziś gości u nas Ania, która ma lekkiego (acz pozytywnego) hopla na punkcie swojej diety. Wyżywa się zatem kulinarnie we własnej kuchni (redaktor Połajewska ślini się na wspomnienie pewnych hamburgerów), a także na blogu Polskie South Beach, gdzie dzieli się przepisami na różne przysmaki. A dlaczego jest na diecie, choć tak bardzo lubi jeść? Sami zobaczcie.

    Nadesłane do redakcji
  • Gorzkie (tylko że nie) żale mięsożercy, czyli czemu nie współczuję jaroszom

    Gorzkie (tylko że nie) żale mięsożercy, czyli czemu nie współczuję jaroszom

    Tekst Dominiki o niedolach pożeraczy sałaty dał mi do myślenia. I ruszył, tak poważnie. Tylko że niestety z fazy współczucia przeskoczyłam szybko do fazy złości. Bo wiem, że wegetarianie mają trudno, wiem że się z nich szydzi. Ale czy to jest powód, żeby przymykać oczy i pozwalać im na odgrywanie się na mięsożercach?

    Agata
  • "Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

    "Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

    Jarosze, wegetarianie, weganie i inni tacy. Dziwacy. Zachciało im się, mięsa nie jeść, to niech się żywią tymi, no, kurczakami. Albo o! Niech jedzą ryby. No bo jak nie mięcho, to co? Co gotować?! Jak żyć?!

    Dominika
  • Kopiują blogi kulinarne - plagiat przepisów w książce kucharskiej

    Skopiować przepisy z bloga i zrobić z nich książkę? Na taki pomysł wpadła Magdalena Makarowska wydając książkę "Jedz pysznie...razem z dzieckiem". Ten plagiat odkryła Liska, autorka przepisów i właścicielka bloga "White Plate". Czy będzie sprawa w sądzie?

    Jagoda Mytych
  • Gadu, gadu czyli o czym rozmawiają kobiety?

    Gadu, gadu czyli o czym rozmawiają kobiety?

    Czy można z miłością mówić o malowaniu paznokci, kupowaniu butów, seksie i okresie? Barbara Piórkowska, poetka, autorka powieści "Szklanka na pająki" przestrzega przed wchodzeniem w utarte wzorce i przed banalnym czy stereotypowym myśleniem. Babskie gadanie uważa za coś istotnego i potrzebnego. A ty?

    rozmawiała: joanna biszewska
  • Kult młodości to też obsesja mężczyzn

    Współczesna kultura nie toleruje starości, zmarszczek i łysiny. Kult młodości to już nie tylko sprawa kobiet. Panowie używają coraz więcej kosmetyków, nie są im obce zabiegi upiększające, nie stronią od medycyny estetycznej. Siwizna i zmarszczki przestały dodawać szlachetności.

    jolbi
  • Mocno seksowna dieta

    Mocno seksowna dieta

    Obejrzyj naszą galerię, a dowiesz się które z codziennych produktów wzmagają chęć na miłosne igraszki.

  • Babskie sprawy i potrawy

    Babskie sprawy i potrawy

    O potrawach swojej babci, spotkaniach z przyjaciółkami i specjalnych przekąskach, odpowiednich na Dzień Kobiet, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.

    Tessa Capponi-Borawska
  • Partnerka wstydzi się nagości

    Narzeczona niechętnie akceptuje moją nagość w sytuacjach innych niż intymne. I oczywiście nie ma mowy, aby ją przekonać, że ona również mogłaby wstać z łóżka i nago pójść do kuchni.

  • Przepisy na paschy

    Ten pyszny deser z twarogu, jaj, masła i bakalii Rosjanie przyrządzają od wieków na święta Zmartwychwstania Pańskiego, zwane w obrządku prawosławnym Paschą. Do polskiej kuchni wielkanocnej smakołyk ten trafił dzięki naszym rodakom z Kresów.

    Wykonanie i aranżacja: Zuzuanna Wiciejowska i Artur Szkurłat
  • Vichyssoise

    Vichyssoise

    Białe części 4 dużych porów, 7 łodyg selera naciowego, 6-8 ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki masła, szklanka gęstej śmietany, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 łyżki maggi, pieprz, sól

  • Japonia

    Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni swój niezwykły charakter zawdzięcza obfitości bardzo świeżych ryb, owoców morza i jadalnych wodorostów oraz dość oszczędnemu używaniu przypraw, wśród których prym zdecydowanie wiodą miso i sos sojowy.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Sri Lanka

    Ta egzotyczna wyspa słynie przede wszystkim ze znakomitych cejlońskich herbat. Natomiast jej kuchnia z pewnością nie wszystkim od razu przypadnie do gustu. Jest bowiem bardzo pikantna, żeby nie powiedzieć - ognista. Taki charakter nadają jej bardzo różne mieszanki typu curry.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Tajlandia

    Słynie z kwaśnych, ostrych zup i aromatycznego curry. O atrakcyjności kuchni tajskiej decydują subtelnie zrównoważone śmiałe smaki.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Indie

    Potrawy indyjskiej kuchni doprawiane są wonnymi korzennymi mieszankami - łagodnymi i bardzo ostrymi. Najpopularniejsze u nas to curry i garam masala. Na północy Indii królują dania mięsne, a na południu - jarskie.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Chiny

    Wyróżnikiem tej przebogatej kuchni jest wielka obfitość smaków i różnorodność doskonałych technik kulinarnych, a jednocześnie niezwykła wprost dbałość o świeżość potraw oraz o harmonię ich zapachów i barw.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Sałatki - szatkuj, siekaj, doprawiaj

    Zdrowe, smaczne, kolorowe, łatwe do przygotowania. Sałatki mają trwałe miejsce w kulinarnym repertuarze zarówno tych, którzy trzymają się sprawdzonych przepisów, jak i tych, którzy w kuchni eksperymentują.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Przekąski

    Przekąski, które pokazujemy, pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Przyrządził je Andrzej Bryk - szef kuchni warszawskiego hotelu Marriott. Zapraszając gości, spróbujcie przygotować takie same lub potraktujcie je jako wzór czy inspirację.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Mięso smacznie zakręcone

    Zrazy i rolady to od wieków chluba kuchni polskiej. Za potrawami przyrządzonymi z plastrów dobrze skruszałego mięsiwa podobno przepadał król Władysław Jagiełło. Dziś zawija się i nadziewa wszystkie rodzaje mięs. Można je podać i na zwykły obiad, i na bardzo uroczyste okazje.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Zupa, danie wykwintne

    W polskiej kuchni ma utrwaloną pozycję. Ale wiele z nas odmawia sobie zup - uważamy, że są tuczące i niemodne. Tymczasem można je gotować zdrowo i bardzo elegancko podawać.

    Opracowanie: Anna Janikos.
  • Pyszne, bo z czosnkiem

    Jedni go uwielbiają, inni nie tolerują. Choć w kuchni jest gwiazdą drugiego planu, to właśnie on decyduje o atrakcyjności wielu potraw. Dla licznego grona amatorów czosnku wybraliśmy kilka przepisów na takie właśnie specjały.

  • Orientalne smaki wieprzowiny

    Do przygotowania tego gatunku mięsa według receptur kuchni chińskiej zachęcamy nie tylko amatorów żeberek czy schabowych, ale także tych, którzy sądzą, że nie lubią wieprzowiny. Zdziwi ich, jak bardzo się mylili.

  • A od kaszy człowiek zdrów

    W naszej kuchni zyskuje coraz lepsze notowania, lecz nadal zbyt rzadko gości na talerzach. Warto zmienić żywieniowe nawyki, bo wszystkie gatunki kasz mają mnóstwo cennych wartości odżywczych.

    Iwona Krupa
Więcej o:

kuchnia

  • Czarna kuchnia - niebanalne pomysły aranżacyjne

    Komu spodoba się design czarnej kuchni? Warto się przede wszystkim zastanowić nad tym, czy czarna kuchnia to dobry pomysł? Czy fronty w tym kolorze są choć trochę praktyczne, czy też należy bez przerwy czyścić je, usuwając ślady palców? Czy pomieszczenia z czarnymi meblami i dodatkami nie są

  • Zestawy mebli kuchennych do kuchni na poddaszu

    Jakie meble kuchenne wyróżniamy? Kuchnia na poddaszu to wyjątkowe i ciekawe miejsce, jednak aby było efektywne i estetyczne, należy zadbać o odpowiednie szafki. Zobacz, jakie szafki kuchenne są dostępne na rynku i jak mogą przydać się do zagospodarowania kuchni na poddaszu. Szafki stojące Z tych

  • Przydatne gadżety do kuchni - ułatwią gotowanie i utrzymanie porządku

    Przydatne gadżety do kuchni Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy mnóstwo czasu. Przygotowujemy posiłki, spożywamy je z całą rodziną, rozmawiamy siedząc przy kuchennym stole i gorącej herbacie. Warto zadbać o funkcjonalność tego pomieszczenia i wybrać przydatne gadżety w kuchni, które pomogą

  • Małe AGD do kuchni - te designerskie sprzęty podbiją Wasze serca

    Małe AGD do kuchni - jakie wybrać? Małe AGD to niezbędnik w każdej kuchni. Ostateczna decyzja o zakupie powinna zależeć od tego, jak często korzystamy z konkretnych sprzętów kuchennych, sposobu naszego odżywiania czy diety. Jeśli nie jesteś zapalonym kucharzem, wystarczającym zakupem będą

  • Rustykalne naczynia - wprowadź sielski klimat do swojej kuchni

    rustykalny uwielbia naturalne drewniane dodatki i meble o prostej lub bardziej wyszukanej formie. Bazą tego stylu są bardzo proste materiały, takie jak len, wiklina, glina oraz ceramika. Kuchnia to serce domu, miejsce, gdzie płonie ogień domowego ogniska, a więc idealne miejsce dla stylu rustykalnego

  • Jak dobrze zaplanować kuchnię ze skosami?

    Czy ścianka kolankowa to problem? Aranżacja kuchni na poddaszu Kuchnia na poddaszu ma sens o tyle, o ile uda się ją urządzić w sposób sprzyjający wygodnej pracy. Pamiętajmy, że jest to pomieszczenie wybitnie użytkowe - musimy mieć w nim dość dobre oświetlenie światłem dziennym (okna wychodzące na

  • Modne hokery do kuchni i jadalni - przegląd najpiękniejszych modeli

    Jak wybrać hoker do kuchni i jadalni? Hokery, które można spotkać na rynku różnią się od siebie wielkością, kształtem, materiałem z jakiego je wykonano i kolorami. Wszystkie te elementy mają wpływ na efekt końcowy aranżacji. Wybierając hoker do kuchni koniecznie musimy zwrócić uwagę na jego wygląd

  • Jaki stół do małej kuchni? Podpowiadamy, który wybrać

    Jaki powinien być stół do kuchni? Stół w kuchni to mebel wyjątkowy i nieporównywalny. Stoły do kuchni pozwalają na komfortowe spożywanie posiłków oraz spędzanie czasu w rodzinnym gronie. Przy stole zbierają się domownicy, kuchnie stają się też miejscem spotkań ze znajomymi lub dalszą rodziną