owoce

  • Nalewka brzoskwiniowa

    2 kg dojrzałych, ale niezbyt miękkich brzoskwiń, 0,25 l spirytusu, litr wódki 40-proc., 1 kg cukru

    Redakcja
  • Pomarańczówka z miodem

    3 pomarańcze l litr białej wódki, 10-20 dag cukru lub miodu wielokwiatowego

    Redakcja
  • Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek

    1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii, 50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki

    Redakcja
  • Dereniówka

    1 kg owoców derenia, 5 łyżek suszonych czarnych jagód, 1 kg cukru, 2 szklanki spirytusu 96-proc., 2 szklanki czystej wódki

    Redakcja
  • Wybierz najlepsze owoce i kwiaty

    Powinny one pochodzić z terenów położonych z dala od dróg i przemysłu. Zwracajmy uwagę, by były jak najświeższe, dojrzałe, a przede wszystkim zdrowe - nawet jeden trącony pleśnią, nadpsuty owoc może zepsuć smak całego gąsiora nalewki!

    Redakcja
  • Sałatki - szatkuj, siekaj, doprawiaj

    Zdrowe, smaczne, kolorowe, łatwe do przygotowania. Sałatki mają trwałe miejsce w kulinarnym repertuarze zarówno tych, którzy trzymają się sprawdzonych przepisów, jak i tych, którzy w kuchni eksperymentują.

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Dla każdego coś wiśniowego

    Wykorzystajmy w pełni sezon na wiśnie, bo trwa bardzo krótko. A czyż jest coś przyjemniejszego od spotkania z bliskimi przy filiżance herbaty i cieście z tymi owocami?

    Opracowanie: Nina Kosińska.
  • Czerwone i czarne na letni obiad

    W gorące letnie dni nawet najlepsze mięsne kąski nikogo nie kuszą. Ale omlet z truskawkami czy pierogi z jagodami? Tego nie odmówimy.

    Opracowanie: Nina Kosińska. Zdjęcia: A. M. Wolniak.
  • Awokado faszerowane tuńczykiem

    * 5 dojrzałych owoców awokado, * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, * kilka łyżek majonezu, * 4 łyżki kaparów lub 2-3 jędrne ogórki kwaszone, * sok z cytryny, * pieprz i sól

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Pascha morelowa

    * 80 dag tłustego 3-krotnie zmielonego sera twarogowego, * 20 dag dżemu morelowego, * 12 dag suszonych moreli, * pół kostki masła, * 30 dag cukru pudru, * 5-6 żółtek, * pół szklanki nektaru morelowego. * Do przybrania: 3/4 szklanki kremówki, łyżeczka cukru waniliowego

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Delicje z melonem

    To warzywo ma wszelkie cechy owoców - jest słodkie i soczyste. Niegdyś było u nas egzotycznym luksusem, dziś jest nieco droższe od swego kuzyna arbuza i dostępne przez cały rok. Warto wiedzieć, jak przyrządzać melona.

Więcej o:

owoce