przepisy
-
Kapryśne ciasto, bez którego nie ma Wielkanocy - BABA
Wiadomo, że ciężar udanej Wielkanocy spoczywa na babie. Może być tiulowa, z kwaśnej śmietany, drożdżowa lub piaskowa. Postaram się podać sposób, może nie tyle na idealną, co na dobrą babkę. Dla was, babeczki!
-
Gotować każdy może? Krótkie filmiki z prostymi przepisami to nowe #foodporn
Dzięki krótkim wideoprzepisom każdy może awansować na szefa domowej kuchni i nauczyć się robić nieskomplikowane dania. Czy ten powrót do prostoty świadczy o zmęczeniu dietami, kuchnią gourmet i slow food?
-
Kreplach - żydowskie pierożki nadziewane mięsem [PROSTY PRZEPIS]
Myślisz kuchnia żydowska i przed oczami masz karpia? To znak, że wiesz o niej stanowczo za mało. Przed tobą tradycyjne danie przygotowywane na wiosenne święto Purim. Pierożki kreplach - stracisz dla nich głowę.
-
Codziennie robi symetryczne śniadania dla siebie i partnera. Zbyt piękne, by je zjeść!
Mark to szczęściarz. Dwa lata temu wprowadził się do swojego chłopaka fotografa Michaela Zee. Od tamtego czasu ten CODZIENNIE przygotowuje piękne, bliźniaczo podobne śniadania, które urzekają estetyką i twórczą inwencją. Wszystkie można zobaczyć na Instagramie.
-
Kaukaskie toasty na Nowy Rok i zakąska z bakłażana [PRZEPIS]
Wpadła mi w ręce książka z wczesnych lat 90. "Toasty i kuchnia kaukaska". Prócz przepisów na beszmarki, bozbasze, szorpy, chaczi i piti autorzy zebrali kilka tradycyjnych kaukaskich toastów. Przytoczę kilka - niektóre bardzo na czasie. No to siup!
-
Nie sprzątam na święta, bo gotuję. Jednogarnkowe cuda [PRZEPISY]
Powinnam napisać, że nie sprzątam na święta, bo nie lubię. Ale tak naprawdę nie sprzątam, bo gotuję. Ale żadne tam pierogi i makowce. Jednogarnkowe pyszności. By się nie zmęczyć przed świętami (ani po).
-
Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki
?500 potraw z ziemniaków? to książka kucharska z lat 80., która zawiera kartoflane przepisy narodów ZSRR i innych krajów z bloku wschodniego. Wypróbowałam watruszki z grzybami. Rosjanie wiedzą co dobre.
-
Bardzo proste obiady dla bardzo leniwych pań domu: placuszki z cukinii, z soczewicy i na słodko
Nie przepadam za spędzaniem w kuchni długich godzin, ale lubię, gdy to, co w kuchni zmajstrowałam jest smaczne i aromatyczne. Dzielę się z wami bardzo prostymi przepisami na różne placuszki. Szybko, łatwo i smacznie.
-
Przekąski, czyli coś na "na jeden kęs" - no może na dwa [PRZEPISY]
Przekąski są poręczne - często można je jeść bez użycia sztućców. Sprawdzają się, jako drugie śniadanie w pracy, idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości lub jako zagryzka na domowej imprezce.
-
Królowa jesieni: dynia hokkaido. Pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu [PRZEPISY]
Taki moment, że dynie są wszędzie - albo w formie ozdób, albo smacznego składnika różnych dań. Ja preferuję dynię na talerzu. Mam dla was kilka sprawdzonych przepisów.
-
Zarabia jako "naga sprzątaczka". Mówi całą prawdę o klientach
-
Jennifer Lopez zapozowała nago. Fani nie mogą oderwać wzroku: "O mój Boże"
-
Męczy cię katar i często chorujesz? Oto prosty sposób na poprawę odpornościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ani pieczarki, ani szynka. Jajka faszerowane wielkanocnym hitem
-
Dorota Gardias w nagiej sesji zdjęciowej. Fani oniemieli. "Jest ogień"
- 44-letnia piosenkarka eksponuje ciało w bikini. "Szczęka mi opadła"
- Gwiazdy będą nosić to wiosną zamiast kurtek i trenczy. Ta zwiewna, lekka i modna propozycja to zupełna nowość!
- Najmodniejsza fryzura na wiosnę? Clavi cut podkreśli urodę i odejmie lat
- Mini szklarnia domowa to hit na wiosnę! Warzywa wyhodujesz na parapecie
- El Dursi odsłoniła ciało w bikini. Fani nie wierzą. "Ale kaloryfer"
-
Śniadanie jest ważne - gdy za oknem zimno, jedz je na ciepło! [PRZEPISY]
Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia. Poranek to czas największej aktywności narządów - najlepiej i najłatwiej przyswajamy składniki odżywcze spożyte właśnie wtedy. Dbajmy, by było porządne. A gdy aura nie rozpieszcza - jedzmy o poranku na ciepło. Tak, masz na to czas.
-
2 sycylijskie dania z bakłażana, dzięki którym jesienna deprecha pójdzie precz (chwilowo)
Złota Polska Jesień w pełni, ale nie oszukujmy się, to tylko przygrywka do długich miesięcy pluchy, mroku i chłodu. Na pocieszenie proponuję terapię kuchenną: dania rodem z Sycylii, gdzie po 10 latach przerwy spędziłam ostatnio tydzień i na pewno jeszcze tam wrócę.
-
Jak zrobić przetwory i się nie zmęczyć? Przepisy dla leniwych i opornych kulinarnie
Jesienią wszyscy albo jeżdżą na grzyby, albo robią przetwory z warzyw i owoców. Są też tacy, którym się nie chce, "bo to za dużo roboty". Też zawsze tak myślałam - nie będę się bawiła w pasteryzację! A można i bez niej. Oto dowody.
-
Dania ze szkolnej stołówki: pomidorówka "na szmacie" i kasza manna z soczkiem
Zaczął się nowy rok szkolny, a wraz z nim przywędrowały wspomnienia ze szkolnej stołówki. W większości przypadków pewnie nie najlepsze. Zróbmy więc sztandarowe dania po naszemu - tak, by były pyszne.
-
Lubisz ostro? Zapraszam w kulinarną podróż do Indii
Aromatyczna, ostra, pachnąca... Taka jest kuchnia z Indii. Zachęcam do podróży w tamte rejony. Komu jednak nie po drodze - może stworzyć sobie namiastkę Indii we własnej kuchni.
-
Kulinarna podróż po Hiszpanii: bunuelos, ciasteczka z anchois i sopa de aguacate
Dziś zabieram Was do gorącej Hiszpanii. Najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii to: paella, tortilla, gazpacho czy tapas oraz ryby i owoce morza na tysiąc sposobów. A do tego wszystkiego dużo wina. Hiszpańskie motto brzmi: ?Jedz, gdy pijesz, pij, gdy jesz?. No to jemy!
-
Królowa jest jedna: kasza jaglana. Kilka szybkich przepisów
Nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Jest bardzo zdrowa, smaczna i tania. Choć mówi się o niej coraz więcej, wciąż nie udało się jej pokonać na naszych stołach makaronów, ziemniaków i ryżu. W mojej kuchni kasza jaglana już od dawna jest na pierwszym miejscu. Robię z niej przeróżne rzeczy, bo to, moim zdaniem, najlepsza baza nieskończonej liczby potraw.
-
Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato
Pogoda nas nie rozpieszcza (jak zwykle), ale przynajmniej warzywa są teraz tanie i pyszne. I jest bób! Proponuję więc prosty obiad - idealny i na upały (może nadejdą?), i na deszczowy czerwiec. Zapraszam na chłodnik tarator i bób z boczkiem.
-
Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami
Wiosna w pełni, młode warzywa kuszą ze straganów, więc obiad trzeba skomponować z tego, co teraz najlepsze. Moja propozycja zawiera szparagi (oczywiście!), mniej oczywiste truflowe ziemniaczki oraz jarmuż, którego nie tykałam od czasów dzieciństwa.
-
Liga Mistrzów od kuchni: Juventus Turyn - FC Barcelona
Dziś finał najważniejszych klubowych rozgrywek Europy. Zanim piłkarze zwycięskiej drużyny tradycyjnie obcałują wymarzony puchar i zaczną oblewać się szampanem, a przegrani smętnie odbiorą srebrne medale połykając łzy zawodu - zjedzmy coś, kochani. Lepiej świętować wygraną, lub przełknąć porażkę, na pełny żołądek.
-
Zdrowe słodycze - to nie jest niemożliwe!
Lubisz słodkie? Ja też! Ale nie chcę truć się tym, pod czym uginają się sklepowe półki i co kusi z reklam telewizyjnych. Dlatego słodycze przygotowuję sama. Dzięki temu jem i zdrowo, i pysznie. Dziś kilka bardzo prostych przepisów.
-
Orgazmiczny "deser masturbantki"
Porozmawiajmy o rozkoszy. O tym, jak smak może nas wodzić na pokuszenie i doprowadzić na sam szczyt... Oto mój ulubiony, fantastyczny, obłędny deser bezowy zwany przeze mnie DESEREM MASTURBANTKI.
-
Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? "Praktyczna kuchnia" z 1957 roku radzi
Od pewnej wiekowej damy dostałam w prezencie książkę z przepisami z lat 50. ?Praktyczna Kuchnia? uświadomiła mi jak skromnie niegdyś w Polsce jadano. Ale kiedy przetestowałam kilka przepisów, okazało się, że są wyborne!
-
Co ja zjadam? Meksykańska masakra zupą kukurydzianą
Nadobna pani. Królowa wszystkich dań. Esencja istnienia, co rozgrzewa w zimowe wieczory, a latem chłodnym pocałunkiem niesie ukojenie. Bywa nieprzewidywalna i kapryśna. Dobra, dość tego chrzanienia, dziś powiem o zupie.
-
Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni
W dzisiejszym odcinku opowiem wam, jak zepsułam mleko kokosowe i zużyłam cały imbir. Przepis ten jest dość uciążliwy w przygotowaniu i zawiera dużo warzyw, mimo tego polecam spróbować, bo przecież każdy czasem musi zaszaleć.
-
Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla
Książki o gotowaniu nie muszą być suchym rejestrem przepisów - mogą opowiadać o życiu, miłości, skomplikowanej historii. A ta miewa różne smaki, nie zawsze słodkie. Olga Wróbel proponuje zestaw na majówkę, złożony z dość gorzkiej książki i dobrze przyprawionego grillowanego mięsa na pociechę.
-
Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny
Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!
-
Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc
Wielkanoc to taki moment, kiedy można zaszaleć i wrócić do tradycji. Ja tak robię - nie dlatego, że trzeba i wypada, tylko z absolutnie egoistycznych pobudek. Lubię mazurki i żur, taki postny, z suszonymi grzybami oraz z chrzanem, natomiast biała kiełbasa to dobry sposób na zamknięcie ust mięsożercom.
-
Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach
Ziemniak - najlepszy przyjaciel człowieka. Nie skamle, nie wysyła esemesów "gdzie się szlajasz?, nie przerywa ci błogostanu e-mailem o tytule "gdzie moje skarpetki?, a co najważniejsze, nie pyta co na obiad. On już wie.
-
Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy
Gdy po ulicy "przelew? hula wiatr, konto przeszło w tryb "manko?, a w portfelu całkiem koncertowo, bo grają Pustki, na arenę wkracza kryzysowe gotowanie.