przepisy

  • Śniadanie jest ważne - gdy za oknem zimno, jedz je na ciepło! [PRZEPISY]

    Śniadanie jest ważne - gdy za oknem zimno, jedz je na ciepło! [PRZEPISY]

    Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia. Poranek to czas największej aktywności narządów - najlepiej i najłatwiej przyswajamy składniki odżywcze spożyte właśnie wtedy. Dbajmy, by było porządne. A gdy aura nie rozpieszcza - jedzmy o poranku na ciepło. Tak, masz na to czas.

    Agata Żychlińska
  • 2 sycylijskie dania z bakłażana, dzięki którym jesienna deprecha pójdzie precz (chwilowo)
  • Jak zrobić przetwory i się nie zmęczyć? Przepisy dla leniwych i opornych kulinarnie
  • Dania ze szkolnej stołówki: pomidorówka 'na szmacie' i kasza manna z soczkiem
  • Lubisz ostro? Zapraszam w kulinarną podróż do Indii

    Lubisz ostro? Zapraszam w kulinarną podróż do Indii

    Aromatyczna, ostra, pachnąca... Taka jest kuchnia z Indii. Zachęcam do podróży w tamte rejony. Komu jednak nie po drodze - może stworzyć sobie namiastkę Indii we własnej kuchni.

    Agnieszka Haponiuk
  • Kulinarna podróż po Hiszpanii: bunuelos, ciasteczka z anchois i sopa de aguacate
  • Królowa jest jedna: kasza jaglana. Kilka szybkich przepisów

    Królowa jest jedna: kasza jaglana. Kilka szybkich przepisów

    Nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Jest bardzo zdrowa, smaczna i tania. Choć mówi się o niej coraz więcej, wciąż nie udało się jej pokonać na naszych stołach makaronów, ziemniaków i ryżu. W mojej kuchni kasza jaglana już od dawna jest na pierwszym miejscu. Robię z niej przeróżne rzeczy, bo to, moim zdaniem, najlepsza baza nieskończonej liczby potraw.

    Agata Żychlińska
  • Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato

    Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato

    Pogoda nas nie rozpieszcza (jak zwykle), ale przynajmniej warzywa są teraz tanie i pyszne. I jest bób! Proponuję więc prosty obiad - idealny i na upały (może nadejdą?), i na deszczowy czerwiec. Zapraszam na chłodnik tarator i bób z boczkiem.

    Agnieszka Haponiuk
  • Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami

    Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami

    Wiosna w pełni, młode warzywa kuszą ze straganów, więc obiad trzeba skomponować z tego, co teraz najlepsze. Moja propozycja zawiera szparagi (oczywiście!), mniej oczywiste truflowe ziemniaczki oraz jarmuż, którego nie tykałam od czasów dzieciństwa.

    Agnieszka Haponiuk
  • Liga Mistrzów od kuchni: Juventus Turyn - FC Barcelona

    Liga Mistrzów od kuchni: Juventus Turyn - FC Barcelona

    Dziś finał najważniejszych klubowych rozgrywek Europy. Zanim piłkarze zwycięskiej drużyny tradycyjnie obcałują wymarzony puchar i zaczną oblewać się szampanem, a przegrani smętnie odbiorą srebrne medale połykając łzy zawodu - zjedzmy coś, kochani. Lepiej świętować wygraną, lub przełknąć porażkę, na pełny żołądek.

    Paulina Gorzkowska
  • Zdrowe słodycze - to nie jest niemożliwe!

    Zdrowe słodycze - to nie jest niemożliwe!

    Lubisz słodkie? Ja też! Ale nie chcę truć się tym, pod czym uginają się sklepowe półki i co kusi z reklam telewizyjnych. Dlatego słodycze przygotowuję sama. Dzięki temu jem i zdrowo, i pysznie. Dziś kilka bardzo prostych przepisów.

    Agata Żychlińska
  • Orgazmiczny 'deser masturbantki'

    Orgazmiczny "deser masturbantki"

    Porozmawiajmy o rozkoszy. O tym, jak smak może nas wodzić na pokuszenie i doprowadzić na sam szczyt... Oto mój ulubiony, fantastyczny, obłędny deser bezowy zwany przeze mnie DESEREM MASTURBANTKI.

    Agnieszka Haponiuk
  • Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? 'Praktyczna kuchnia' z 1957 roku radzi
  • Co ja zjadam? Meksykańska masakra zupą kukurydzianą

    Co ja zjadam? Meksykańska masakra zupą kukurydzianą

    Nadobna pani. Królowa wszystkich dań. Esencja istnienia, co rozgrzewa w zimowe wieczory, a latem chłodnym pocałunkiem niesie ukojenie. Bywa nieprzewidywalna i kapryśna. Dobra, dość tego chrzanienia, dziś powiem o zupie.

    Dominika Węcławek
  • Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni

    Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni

    W dzisiejszym odcinku opowiem wam, jak zepsułam mleko kokosowe i zużyłam cały imbir. Przepis ten jest dość uciążliwy w przygotowaniu i zawiera dużo warzyw, mimo tego polecam spróbować, bo przecież każdy czasem musi zaszaleć.

    Dominika Węcławek
  • Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

    Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

    Książki o gotowaniu nie muszą być suchym rejestrem przepisów - mogą opowiadać o życiu, miłości, skomplikowanej historii. A ta miewa różne smaki, nie zawsze słodkie. Olga Wróbel proponuje zestaw na majówkę, złożony z dość gorzkiej książki i dobrze przyprawionego grillowanego mięsa na pociechę.

    Olga Wróbel/Kurzojady
  • Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

    Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

    Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!

    Gosia Tchorzewska
  • Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

    Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

    Wielkanoc to taki moment, kiedy można zaszaleć i wrócić do tradycji. Ja tak robię - nie dlatego, że trzeba i wypada, tylko z absolutnie egoistycznych pobudek. Lubię mazurki i żur, taki postny, z suszonymi grzybami oraz z chrzanem, natomiast biała kiełbasa to dobry sposób na zamknięcie ust mięsożercom.

    Dominika Węcławek
  • Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

    Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

    Ziemniak - najlepszy przyjaciel człowieka. Nie skamle, nie wysyła esemesów "gdzie się szlajasz?, nie przerywa ci błogostanu e-mailem o tytule "gdzie moje skarpetki?, a co najważniejsze, nie pyta co na obiad. On już wie.

    Dominika
  • Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

    Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

    Gdy po ulicy "przelew? hula wiatr, konto przeszło w tryb "manko?, a w portfelu całkiem koncertowo, bo grają Pustki, na arenę wkracza kryzysowe gotowanie.

    Dominika
Więcej o:

przepisy

  • Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

    Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy Sałatka z rukolą i truskawkami Składniki (dla 2 osób): 2 garście Rukoli Fit&Easy 30 dag świeżych truskawek 20 dag sera typu feta 5 dag uprażonych płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Kilka listów mięty do dekoracji 2 łyżki płynnego miodu 4

  • Dietetyczne przepisy na święta: tofu po grecku [PRZEPIS]

    Tofu po grecku (przepis na wegetarian) Składniki na 6 porcji: 2 opakowania tofu, 3 duże marchewki, mała pietruszka, cukinia, pieczona papryka obrana ze skórki, 2 średnie cebule, mały koncentrat pomidorowy, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie, 3 ziarna ziela angielskiego, liść

  • "Przepis na życie": zobacz dziecko Anki!

    Po świetnych wynikach oglądalności pierwszego sezonu " Przepisy na życie ", śmiało można powiedzieć, że stacja TVN w końcu znalazła przepis na dobry serial. Już od września zobaczymy drugi sezon "Przepisu na życie". Producenci postanowili zmienić emisję serialu. "Przepis na życie" będzie emitowany

  • Oczyszczająca jaglanka z truskawkami [PRZEPIS]

    z pozostałymi składnikami. Oczyszczające śniadanie gotowe! Pamiętaj, że przepis możesz dowolnie modyfikować, na przykład dodając ulubione orzechy:) WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

  • Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]

    : Jan Kuroń Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend 1 fenkuł 200 g obranego bobu Jasna część małego pora 10 pomidorków koktajlowych Garść prażonych pestek słonecznika Przepisy: Odkrój zielone części fenkułu i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w

  • Koktajle owocowe - przepisy i pyszne propozycje

    Koktajle owocowe i warzywne Przepisy na koktajle owocowe wciąż pozostają najprostszymi z możliwych przepisów kulinarnych. Nie dość, że łatwo je przygotować, to jeszcze są niezwykle apetyczne i pozostają idealną alternatywą dla tradycyjnie spożywanych owoców i warzyw. Koktajle dostarczają

  • Przepisy z cebuli

    Rozgnieć widelcem 1/2 szklanki zielonego groszku. Do miseczki wbij 4 jajka, posól je i roztrzep. Na łyżce masła zeszklij na patelni 1/2 szklanki posiekanego szczypioru. Dodaj rozgnieciony groszek i chwilę go podsmażaj, cały czas mieszając. Warzywa dodaj do roztrzepanych jajek, wymieszaj. Masę wlej