przyprawy

  • Trybula - zastosowanie i właściwości. Dlaczego warto poznać tę niedocenianą roślinę?
  • Olejek z oregano - właściwości i zastosowanie

    Olejek z oregano - właściwości i zastosowanie

    Olejek z oregano to specyfik, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Choć samo oregano wywołuje głównie skojarzenia z przyprawą do dań z kuchni śródziemnomorskiej, warto wiedzieć, do czego można wykorzystać powstały z niego olej.

    EK
  • Szafran - najdroższa przyprawa świata. Dlaczego jest tak drogi?
  • Keczup i spółka

    Keczup i spółka

    Typowa kolacja po polsku: parówka z chrzanem, kiełbasa na gorąco z musztardą, kanapka z szynką i majonezem albo z żółtym serem i keczupem. Tylko czy te dodatki nie szkodzą? Ile mają kalorii? Czy warto je kupować?

    Katarzyna Kossacka, dr Małgorzata Kozłowska
  • Barszcz ukraiński

    Chcesz poszerzyć swój repertuar zup? Przyrządź barszcz ukraiński. Jest wyjątkowo smaczny i zdrowy. I niech cię nie zniechęcą obiegowe opinie, że to prawdziwe kulinarne wyzwanie. Wszak nie święci barszcze gotują!

    Iza Frycz
  • Orientalna przyprawa osłabia wzrok

    Glutaminian sodu (MSG) - środek powszechnie dodawany do mięsnych potraw dla ?wydobycia? ich smaku - może powodować ślepotę.

    AFP, ?New Scientist?, apa
  • Na półce z przyprawami

    Liście, korzenie, bulwy, kłącza i owoce, które dzisiaj są roślinami przyprawowymi, dawniej służyły do celów leczniczych. Różnie ocenia się wpływ przypraw na zdrowie człowieka. Na pewno jednak oddziałują one na aromat, zapach i smak potraw, ułatwiają trawienie.

    Karolina Jaroszewicz
Więcej o:

przyprawy

  • Pojemniki na przyprawy i żywność. Zachowają aromat na dłużej

    Pojemniki na przyprawy - pomogą zachować aromat przypraw na dłużej Przyprawy znajdziemy w każdej kuchni. Choć są małe, na pierwszy rzut oka niewidoczne to nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania. To właśnie one definiują smak przygotowywanych potraw, warto więc zadbać, by przyprawy swój cenny smak

  • Elektryczne młynki do przypraw - przegląd

    Młynek do przypraw - przydatna rzecz w każdej kuchni Każde danie, by nabrało smaku i aromatu wymaga odpowiednich przypraw, które nadają potrawom charakteru, podkreślają smak poszczególnych składników i pozwalają się wyróżnić. Gotowe przyprawy kupione w paczce będą się bardzo różniły od tych świeżo

  • Asafetyda. Egzotyczna przyprawa, która leczy

    Jakie właściwości lecznicze posiada Asafetyda? Asafetyda nie tylko pomaga wzbogacić smak potraw, lecz także wpływa pozytywnie na cały nasz organizm, pozwalając zwalczyć i uniknąć wielu chorób. Kwasy fenolowe zawarte w przyprawie odpowiadają, za utrzymanie prawidłowego cukru we krwi, co chroni

  • Wanilia - przyprawa, która pomaga schudnąć

    Wanilia płaskolistna Wanilia to rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych, które rosną w strefach tropikalnych. Mimo aż 109 znanych gatunków, to właśnie wanilia płaskolistna jest stosowana jako przyprawa. Owoce tej rośliny popularnie zwane są "laskami wanilii". W stanie dzikim można

  • Na półce z przyprawami

    Na półce z przyprawami Liście, korzenie, bulwy, kłącza i owoce, które dzisiaj są roślinami przyprawowymi, dawniej służyły do celów leczniczych. Różnie ocenia się wpływ przypraw na zdrowie człowieka. Na pewno jednak oddziałują one na aromat, zapach i smak potraw, ułatwiają trawienie. Od

  • Przyprawy dłużej świeże - podpowiadamy, jak je przechowywać

    Pojemniki na przyprawy - zapewnią dłuższą świeżość Przyprawy to podstawa każdej kuchni. Ich odpowiednie przechowywanie sprawia, że nie tracą swojego aromatu, walorów zdrowotnych i smakowych. Kupowane przyprawy najczęściej znajdują się w papierowych torebkach, które łatwo się rozrywają, zawartość

  • Młynek do przypraw - ręczny czy elektryczny? Doradzamy!

    Młynek do przypraw - must have w kuchni Każde danie wymaga przyprawienia. To właśnie przyprawy nadają potrawom smak i aromat. W sklepach możemy wybierać spośród wielu gatunków i producentów. Mimo że wydają się takie same, różni je smak i intensywność zapachu. Największa różnica zauważalna

  • Szafran - przyprawa, którą pokochał świat

    Skąd pochodzi szafran? Ta drogocenna przyprawa wykorzystywana jest w kuchni, przemyśle kosmetycznym i lecznictwie od ponad 3000 tysięcy lat. Znany był on już starożytnym Egipcjanom i Persom. Służył on nie tylko do wzmacniania smaku potraw, ale również do barwienia ubrań czy do leczenia wielu chorób

  • Szafran - najdroższa przyprawa świata. Właściwości, zastosowanie, cena

    Szafran: co to za przyprawa? Składnikiem wielu potraw jest szafran. Co to za przyprawa? Niewątpliwie jedna z najszlachetniejszych, z pewnością zaś najdroższa z przypraw. Pozyskiwana jest za sprawą suszenia znamion słupka kwiatu krokusa, czyli szafranu uprawnego (Crocus sativus). Krokus jest rośliną