sól
-
Używamy tej przyprawy każdego dnia. Katarzyna Bosacka ostrzega. "Płacimy głównie za sól"
Katarzyna Bosacka często sprawdza i prześwietla produkty, po które sięga niejedna osoba. W przypadku tych spożywczych zwraca przede wszystkim uwagę na skład, a gdy jest nieciekawy, proponuje zdrowsze alternatywy. Tym razem wzięła pod lupę przyprawy, po które sięgamy nawet kilka razy w tygodniu.
-
Wsyp sól do zlewu i zobacz, co się stanie. Zaoszczędzisz pieniądze i nerwy
Wiele osób regularnie boryka się z problemem zatkanego zlewu. Wszystko przez pozostałości jedzenia osiadające w odpływie. Na szczęście możesz się ich pozbyć prostym, sprawdzonym trikiem. Pomogą produkty z kuchennej szafki i odrobina cierpliwości.
-
Kostki lodu posyp solą i zobacz, co się stanie. Pokochasz ten trik zwłaszcza latem
Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw, po którą często sięgamy w kuchni. Okazuje się, że poza tym skrywa wiele innych, ciekawych zastosowań. Jedno z nich z pewnością docenisz zwłaszcza latem, kiedy zależy ci na szybkim schłodzeniu napojów. W jaki sposób może w tym pomóc?
-
W solniczce tworzą się grudy? Rozwiązanie problemu znajdziesz w kuchennej szafce
Sól to przyprawa, którą znajdziemy w każdej kuchni. Używana w odpowiedniej ilości wzbogaci smak wielu potraw, dlatego nic dziwnego, że ciężko się bez niej obejść. Co zrobić, by zawsze była sypka i nie chłonęła wilgoci? Skorzystaj z banalnie prostego triku.
-
Sól solą w oku naukowców
Mniej więcej od trzydziestu lat większość organizacji rządowych, stowarzyszeń dietetyków i profesorów mówi jednym głosem: zbyt wysoka zwartość soli w diecie równa się nadciśnieniu. Proste: soli należy unikać. Nie wszyscy są jednak tego zdania. Jak to zatem jest z tą solą i czy można ustalić jedną, wiarygodną wersję?