szczaw

Więcej o:

szczaw

  • Dziki szczaw - rozwiązanie konkursu z książkami

    Pytanie było bardzo łatwe, więc i odpowiedzi przyszła cała masa. Kotek nagrodził co 10 osobę, która przysłała prawidłową odpowiedź. Oczywiście jest nią: Łucja - tak ma na imię główna bohaterka książki Agnieszki Gil "Dziki Szczaw". Oto 10 nagrodzonych czytelniczek Kotka: 1. Ewa Król 2. Oliwia

  • Dziki szczaw - wygraj książkę

    Bardzo narzekaliście, że w piątkowym mailu nie było konkursu. Dlatego też Kotek postanowił Wam to wynagrodzić i ma do rozdania 10 książek Agnieszki Gil "Dziki szczaw", które ufundowało nam Wydawnictwo TELBIT. Aby zdobyć książkę należy do niedzieli 22. listopada (do 23.59) przesłać prawidłową

  • Szczaw. Zapomniany, dzisiaj w wielkim stylu wraca na polskie stoły

    - pojawiają się wtedy na nim małe, czerwonawe kwiatki. Najpopularniejszą odmianą jest szczaw zwyczajny, ale często możemy też spotkać lancetowaty, kędzierzawy i tępolistny, który uważany jest za chwast. Szczaw - właściwości Szczaw zawiera cenne witaminy i substancje odżywcze - śmiało możemy go zaliczyć

  • Szczawiowy - zawrót głowy!

    Nie wszyscy jednak wiemy, że w Polsce mamy aż 16 gatunków szczawiu, a większość z nich jest stale wykorzystywana w sztuce kulinarnej, choć niektóre gatunki mają tylko znaczenie lecznicze. Jego mocne strony to jednak nie tylko wyjątkowy smak. Szczaw zawiera między innymi witaminę C i beta-karoten

  • Szpinak z boczkiem

    Czary gary......czyli przepisy na proste letnie gotowanie Najpierw zabieramy się za szpinak - trzeba go dokładnie umyć, odciąć końcówki i wrzucić do miski. Dorzucić pokrojone w plasterki pomidory i ogórka. Teraz boczek, pokrojony w grube paski albo plastry wędruje na suchą patelnię i smaży się na

  • Misa sałaty

    Opłukane i pozbawione szypułek liście mieszamy z cienkimi plasterkami cytryny, ogórków i pomidorów oraz z cienkimi paskami papryki. Robimy sos. Pokruszony ser rozcieramy z częścią oliwy. Dodajemy ocet winny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy resztę oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem tuż

  • Ta roślina zostawia w tyle szpinak i jarmuż. Tak, chodzi o...

    szczaw to nowy hit kulinarny Wszyscy go znamy, ale nie przychodzi nam do głowy, żeby jeść go w innej postaci niż w zupie. Szczaw, bo o nim mowa, zaczyna być coraz bardziej popularny! Po szpinaku i jarmużu to on gości w słynnych, zielonych koktajlach. Dlaczego warto włączyć go do diety? Korzeń