antyoksydanty

Więcej o:

antyoksydanty

  • Zacznij rok z antyoksydantami

    sztucznych dodatków! Znajdziesz je m.in. w owocach. Najwięcej antyoksydantów zawierają czarne porzeczki, truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki, dzikie jagody, pomarańcze i wiśnie. Na antyoksydant roku 2011 wśród owoców typujemy gruszkę. Ten smaczny owoc zawiera sporą ilość polifenoli

  • Czym właściwie są antyoksydanty?

    brakującego elektronu, dlatego "kradną" go, atakując cząsteczki w zdrowych tkankach organizmu. W wyniku tego dochodzi do uszkodzenia komórek (białek, DNA), a w konsekwencji uszczerbku na zdrowiu. Do "rozbrojenia" wolnych rodników dochodzi w wyniku działania antyoksydantów, czyli związków chemicznych

  • Antyoksydanty- twoja tajna broń

    wolnych rodników tlenowych. Nasz organizm sam wytwarza sporo enzymów, których zadaniem jest unieszkodliwianie niszczycielskich atomów. Ale gdy wolnych rodników jest bardzo dużo - organizm nie radzi sobie z ich neutralizacją. Można mu jednak pomóc, dostarczając tzw. antyoksydantów (przeciwutleniaczy

  • PROSTY PRZEPIS: Koktajl dostarczający antyoksydantów

    Koktajl pełen antyoksydantów Składniki: szklanka mrożonych jagód pół szklanki soku z granatów (niesłodzonego) pół szklanki wody mineralnej łyżka nasion chia Wszystkie składniki zmiksuj. Dla ozdoby możesz posypać je nasionami chia. WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

  • Antyoksydanty latem - ochrona i pielęgnacja

    i antyoksydanty Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty naturalnie występują w ludzkim organizmie i powinny pozostawać ze sobą w równowadze. Nadmiar tych pierwszych oraz osłabiona ochrona przeciwwolnorodnikowa są dla nas niekorzystne: wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się skóry i utratę

  • Antyoksydanty. Sprawdź, jak wpływają na twój organizm!

    jagody lub jarmuż zawierają luteinę, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV. Warto pamiętać, że słońce nie jest sprzymierzeńcem naszych oczu. Może się przyczynić do zaćmy, degeneracji plamki żółtej, a nawet czerniaka oka. shutterstock.com 3. Odmładzają skórę Od dawna wiadomo, że antyoksydanty

  • Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

    . Teraz szpinak cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Szpinak - źródło witamin i antyoksydantów Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w

  • Glutation. Strażnik fizjologii oraz silny antyoksydant

    glutationu znajdziemy w awokado, brokułach, szparagach, kapuście, czy brukselce. Glutation - właściwości Glutation jest przede wszystkim bardzo silnym antyoksydantem, którego zadaniem jest usuwanie wolnych rodników dostających się do organizmu. Poprzez zwiększanie produkcji białych krwinek, wspomaga