gotowanie

  • Gotujemy z Lidlem i Biedronką: czy da się zjeść smacznie i tanio? [SAMI SPRAWDZAMY]

    Biedronka i Lidl zachęcają Polaków do gotowania w domu. W tym celu jedni zatrudnili kucharzy popularnych, rozpoznawalnych i przystojnych, czyli Karola Okrasę i Pascala Brodnickiego, drudzy - postawili na ekspozycję dań i cen, choć Biedronka na stałe współpracuje z braćmi Kuroń. Czy dyskontowe lekcje gotowania są skuteczne, a proponowane potrawy faktycznie niedrogie i smaczne? Sprawdziłam to.

    Anna Gidyńska
  • Prawdy i mity o dniach przed miesiączką

    Prawdy i mity o dniach przed miesiączką

    Dlaczego kobieta tuż przed miesiączką gotuje zupę pomidorową w pięciu garnkach? Bo TAK! Ten dowcip świetnie ilustruje jeden z objawów syndromu napięcia przedmiesiączkowego - PMS. Co warto o nim wiedzieć?

    Beata Prasałek. Konsultacja: dr Marzena Brocka, specjalista chorób kobiecych i położnictwa
  • Pełnia smaku

    Pełnia smaku

    Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.

    Beata Prasałek
  • Kobieta: istota wielozadaniowa?

    Kobieta: istota wielozadaniowa?

    Popołudnie z dzieckiem. Razem gotujecie obiad i odrabiacie lekcje. Potem prasowanie i powtarzanie angielskich słówek. A do tego zabawa w ganianego połączona z wycieraniem kurzów. Kobieta to istota wielozadaniowa - matka, żona, pracownik, kochanka, opiekunka... Tak nas stworzono? A może po prostu takie musiałyśmy się stać?

    MB
  • Pochwała żurawiny

    Próbowaliście suszonej żurawiny? Jeśli nie, zróbcie to koniecznie, bo jest znakomita - w roli przegryzki i jako dodatek do potraw. Wypieki, desery oraz mięsa z czerwonymi jagodami nabierają niepowtarzalnego smaku.

    Nina Kosińska
  • Przyjmij gości wytwornie

    Eleganckie przyjęcie u ciebie w domu? To jest możliwe i wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka zmian w menu, parę detali w wystroju stołu i pokoju. Oto jak zwyczajne spotkanie zamienić w wytworne przyjęcie... w domowych pieleszach.

    MB
  • Wyrzuć kuchenkę i jedz surowe

    Wyrzuć kuchenkę i jedz surowe

    Surowa dieta (ang. raw diet) to coś więcej niż tylko sposób odżywania się. To filozofia i styl życia polegający na spożywaniu tylko surowych produktów i omijaniu szerokim łukiem wszystkiego, co miało styczność z piekarnikiem lub patelnią. Czym ryzykujemy ulegając modzie na witarianizm?

    Joanna Biszewska
  • Babskie sprawy i potrawy

    Babskie sprawy i potrawy

    O potrawach swojej babci, spotkaniach z przyjaciółkami i specjalnych przekąskach, odpowiednich na Dzień Kobiet, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.

    Tessa Capponi-Borawska
  • Barszcz ukraiński

    Chcesz poszerzyć swój repertuar zup? Przyrządź barszcz ukraiński. Jest wyjątkowo smaczny i zdrowy. I niech cię nie zniechęcą obiegowe opinie, że to prawdziwe kulinarne wyzwanie. Wszak nie święci barszcze gotują!

    Iza Frycz
  • Drugi miesiąc

    Drugi miesiąc

    Teraz możemy przyspieszyć przemianę materii, wprowadzając do diety więcej białka - szczególnie tego pochodzącego z produktów mlecznych. Nadal obowiązują zasady z pierwszego miesiąca diety, a więc: regularne cztery posiłki dziennie, nielimitowana ilość warzyw i bez ograniczeń niegazowana woda mineralna i herbaty owocowe bez cukru.

    Beata Prasałek
  • Sałatka z ziemniaków, selera i kaparów

    Sałatka z ziemniaków, selera i kaparów

    1 kg małych, młodych ziemniaków, 1 seler naciowy, 2 słoiczki kaparów, 1 pęczek pietruszki. Na sos: filiżanka oliwy, 2 łyżki musztardy Dijon, sól, pieprz

  • Zupa koperkowa

    Zupa koperkowa

    2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

  • Omlet

    U nas te doskonałe jajeczne placki są trochę niedoceniane i jakby niemodne, podczas gdy Francuzi (to właśnie ich wynalazek) jedzą je często i plasują wśród przekąsek i deserów wykwintnej kuchni.

    Iza Frycz
  • Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    40 dag makaronu w kształcie muszelek, 15 dag pieczonego schabu, cielęciny lub kurczaka, 25 dag młodziutkiej zielonej fasolki szparagowej, marchewka, duża cebula, 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki), pojemniczek (20 dag) śmietanki, 1-2 łyżki soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, łyżka startego parmezanu lub 1-2 łyżki ementalera wymieszanego ze szczyptą mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, sól, pieprz

  • Z groszkiem i sosem serowym - porcja 3,60 zł

    Z groszkiem i sosem serowym - porcja 3,60 zł

    40 dag makaronu kokardek lub grzebieni, 15 dag groszku świeżego lub mrożonego, 15 dag ementalera, jeden mały serek topiony o smaku ziołowym, 3/4 szklanki kremówki, 2 łyżki masła, czubata łyżka parmezanu, sól, pieprz

  • Rady praktycznej gospodyni

    Przygotowanie obiadu okaże się znacznie tańsze, jeśli będziesz się starała pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych zasad.

  • Kapuśniak na lato - porcja 2,20 zł

    40 dag białej kapusty, 4-5 ziemniaków, 1-2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 2 pomidory, 30 dag wędzonej kiełbasy lub boczku, 2 kostki bulionu drobiowego, płaska łyżka oleju, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki posiekanego koperku, cukier, sól

  • Ziemniaczane farszynki - porcja 2,80 zł

    Ciasto: 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki ziemniaczanej, 2 jaja, sól. Farsz: 35 dag gotowanego mięsa, 2 jaja ugotowane na twardo, cebula, pieprz, sól, olej do smażenia

  • Pikantne udka kurczaka - porcja 4,50 zł

    4 udka kurczaka, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, 2 łyżki ostrej musztardy, bułka tarta, pieprz, sól. Sos: cebula, strąk czerwonej papryki, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, łyżka oliwy, przyprawa warzywna, ostra sproszkowana papryka

  • Zupa krem ze szparagów

    * 4 słoiki białych szparagów w zalewie naturalnej, * litr bulionu z kurczaka lub indyka (może być z kostki), * 2 szklanki 22-proc. śmietany (lub kremówki), * 2 żółtka, * 2 białe cebule, * 2 łyżki masła, * 2-3 łyżki płatków ryżowych, * sok z cytryny, * cukier, * pieprz i sól

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Wspomnienia z wakacji

    Dla smakoszy wielką atrakcją wakacji za granicą, a szczególnie nad Morzem Śródziemnym, są rozkosze podniebienia, których doświadczają, kosztując miejscowych specjałów. Po powrocie do domu warto odświeżyć te wspomnienia.

  • Pyszne, bo z czosnkiem

    Jedni go uwielbiają, inni nie tolerują. Choć w kuchni jest gwiazdą drugiego planu, to właśnie on decyduje o atrakcyjności wielu potraw. Dla licznego grona amatorów czosnku wybraliśmy kilka przepisów na takie właśnie specjały.

Więcej o:

gotowanie

  • Sennik: gotowanie

    marzeń się spełni. Widzieć gotowanie - powinniśmy skupić się na swoich planach, bowiem ich realizacja jest na wyciągnięcie ręki. Gotować tylko dla siebie - możliwe, że podświadomie czujemy się bardzo samotni, brakuje nam drugiej osoby, z którą moglibyśmy porozmawiać i podzielić się troskami. Źle gotować

  • Sprytne gotowanie - w domu i poza nim

    Upieczenie pizzy, ugotowanie zupy lub sosu, przyrządzenie dania z woka ? wszystkie te czynności byłyby niemożliwe, gdyby nie odpowiednie wyposażenie. Wybraliśmy top 18 gadżetów do gotowania, które z pewnością usprawnią codzienne obowiązki.   Gotowanie poza domem Zbliża się sezon wakacyjnych

  • Jak oszczędzać gaz podczas gotowania?

    Czy wiesz, że jeśli wykorzystujesz gaz tylko w kuchni do gotowania, średnio zużywasz go 300 metrów sześciennych. Gdy także nim podgrzewasz wodę, zużycie mieści się w przedziale od 300 do 1200 metrów sześciennych. Największe koszty generuje ogrzewanie mieszkań gazem: spala się 1200-8000 metrów

  • Nowoczesne akcesoria do kuchni - te ułatwią gotowanie

    . Wybierając wyposażenie do kuchni warto zadbać nie tylko o aspekt wizualny tych przedmiotów, ale zadbać także, by były praktyczne. Takie połączenie zagwarantuje, że gotowanie stanie się przyjemnością - polubią je nawet osoby, które wcześniej unikały tej czynności jak ognia. Kuchenne akcesoria - czego nie może

  • Gotuj na parze i chudnij!

    produkcie kalorii. Pieczenie, grillowanie i smażenie Ile to razy przez przypadek spaliłaś stek albo smażyłaś tak długo, że mięso było wiórowate i suche? Takie problemy nie będą Cię dotyczyły, jeśli zaczniesz korzystać z gotowania na parze. Należy również pamiętać, że smażenie, a nawet grillowanie

  • Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

    jest, że surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin i minerałów (takich jak potas czy magnez) niż te poddane obróbce termicznej. Ale nie tylko gotowanie szkodzi - utracie witamin, a zwłaszcza witaminy C, sprzyja już samo krojenie! W nienaruszonej komórce surowego jedzenia enzym metabolizujący witaminę C

  • Koszyk do gotowania na parze - tani sposób na zdrowe odżywianie

    Fot. Joseph Joseph Koszyk do gotowania na parze to niewielki gadżet, który umieszcza się w zwykłym garnku (najlepiej wybrać model, który dopasuje się do garnków o różnej wielkości). Jak działa? Wkładamy koszyk wypełniony mięsem lub warzywami do garnka napełnionego taką ilością wody, by zawartość

  • Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością

    Praca, spotkanie, spotkanie, praca, szybkie zakupy, trzeba coś zjeść, bo wieczorem kino (z nią) albo piwo (z kumplami). Znasz to? Problem w tej wyliczance stanowi "trzeba coś zjeść". Bo jedzenie fast foodów w pośpiechu to autostrada do otyłości (-100 do atrakcyjności). A gotowanie w domu zabiera

  • Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu: najlepsze triki, które skrócą gotowanie

    ), gulasz albo pieczeń z dodatkiem suszonych owoców. Skróć podany na opakowaniu czas gotowania makaronu o jedną minutę. Połącz z gorącym sosem podgrzewanym w garnku, w ten sposób makaron "dojdzie", a danie będzie bardziej aromatyczne. Gotowane warzywa, odcedzone z gorącej wody, włóż do wody z lodem. Dzięki