ogórki

Więcej o:

ogórki

  • Kiedy sadzić ogórki z nasion?

    produkując ogórki z rozsady, niż wysiewając je do gruntu. Sadzonki wysiewamy na przepuszczalne i nieprzesychające podłoże, najlepiej mieszankę gleby z torfem. Sadzonki potrzebują przewiewnej, ciepłej i wilgotnej gleby o pH 6,0-7,2. Siew do gruntu Koniec maja i początek czerwca to odpowiednie okresy do siewu

  • Myk - Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

    Polacy uwielbiają ogórki małosolne. Kiedy robi się cieplej, wyciągają słoiki, w warzywniakach kupują ogórki, robią zalewę i po kilku dniach cieszą się wyśmienitym smakiem tzw. małosolniaczków. Proces ten jednak bywa czasochłonny, czy można to jakoś przyspieszyć? Okazuje się, że tak.  Ogórki

  • Każdego dnia piła sok po kiszonych ogórkach. Efekt ją zaskoczył

    Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Są naturalnymi probiotykami, ponieważ podczas fermentacji, jaka zachodzi w słoikach wraz z upływem czasu, powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, usuwa toksyny i wzmacnia układ odpornościowy organizmu

  • Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej. Ten trik po prostu musisz znać

    sytości i pobudza pracę jelit. Są także źródłem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Stanowią również dobre źródłem magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Ogórki małosolne są także probiotykiem wspierającym układ pokarmowy i immunologiczny. Niektóre osoby unikają jednak przygotowywania ogórków małosolnych

  • Król polskich stołów - ogórek kiszony

    Ogórki kwaszone czy kiszone? Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych? Właściwie kiszenie i kwaszenie to terminy tożsame, których z powodzeniem można używać zamiennie. Ogórek kwaszony i ogórek kiszony będą więc synonimami, choć najczęściej ogórki kwaszone przez kilka dni to ogórki małosolne