przepisy
-
Jak zrobić przetwory i się nie zmęczyć? Przepisy dla leniwych i opornych kulinarnie
Jesienią wszyscy albo jeżdżą na grzyby, albo robią przetwory z warzyw i owoców. Są też tacy, którym się nie chce, "bo to za dużo roboty". Też zawsze tak myślałam - nie będę się bawiła w pasteryzację! A można i bez niej. Oto dowody.
-
Dania ze szkolnej stołówki: pomidorówka "na szmacie" i kasza manna z soczkiem
Zaczął się nowy rok szkolny, a wraz z nim przywędrowały wspomnienia ze szkolnej stołówki. W większości przypadków pewnie nie najlepsze. Zróbmy więc sztandarowe dania po naszemu - tak, by były pyszne.
-
Lubisz ostro? Zapraszam w kulinarną podróż do Indii
Aromatyczna, ostra, pachnąca... Taka jest kuchnia z Indii. Zachęcam do podróży w tamte rejony. Komu jednak nie po drodze - może stworzyć sobie namiastkę Indii we własnej kuchni.
-
Kulinarna podróż po Hiszpanii: bunuelos, ciasteczka z anchois i sopa de aguacate
Dziś zabieram Was do gorącej Hiszpanii. Najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii to: paella, tortilla, gazpacho czy tapas oraz ryby i owoce morza na tysiąc sposobów. A do tego wszystkiego dużo wina. Hiszpańskie motto brzmi: ?Jedz, gdy pijesz, pij, gdy jesz?. No to jemy!
-
Królowa jest jedna: kasza jaglana. Kilka szybkich przepisów
Nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Jest bardzo zdrowa, smaczna i tania. Choć mówi się o niej coraz więcej, wciąż nie udało się jej pokonać na naszych stołach makaronów, ziemniaków i ryżu. W mojej kuchni kasza jaglana już od dawna jest na pierwszym miejscu. Robię z niej przeróżne rzeczy, bo to, moim zdaniem, najlepsza baza nieskończonej liczby potraw.
-
Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato
Pogoda nas nie rozpieszcza (jak zwykle), ale przynajmniej warzywa są teraz tanie i pyszne. I jest bób! Proponuję więc prosty obiad - idealny i na upały (może nadejdą?), i na deszczowy czerwiec. Zapraszam na chłodnik tarator i bób z boczkiem.
-
Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami
Wiosna w pełni, młode warzywa kuszą ze straganów, więc obiad trzeba skomponować z tego, co teraz najlepsze. Moja propozycja zawiera szparagi (oczywiście!), mniej oczywiste truflowe ziemniaczki oraz jarmuż, którego nie tykałam od czasów dzieciństwa.
-
Liga Mistrzów od kuchni: Juventus Turyn - FC Barcelona
Dziś finał najważniejszych klubowych rozgrywek Europy. Zanim piłkarze zwycięskiej drużyny tradycyjnie obcałują wymarzony puchar i zaczną oblewać się szampanem, a przegrani smętnie odbiorą srebrne medale połykając łzy zawodu - zjedzmy coś, kochani. Lepiej świętować wygraną, lub przełknąć porażkę, na pełny żołądek.
-
Zdrowe słodycze - to nie jest niemożliwe!
Lubisz słodkie? Ja też! Ale nie chcę truć się tym, pod czym uginają się sklepowe półki i co kusi z reklam telewizyjnych. Dlatego słodycze przygotowuję sama. Dzięki temu jem i zdrowo, i pysznie. Dziś kilka bardzo prostych przepisów.
-
Orgazmiczny "deser masturbantki"
Porozmawiajmy o rozkoszy. O tym, jak smak może nas wodzić na pokuszenie i doprowadzić na sam szczyt... Oto mój ulubiony, fantastyczny, obłędny deser bezowy zwany przeze mnie DESEREM MASTURBANTKI.
-
Sposób na ćmę bukszpanową jest prosty i tani. To niezawodny ratunek dla twoich roślin
-
Dagmara z "Królowych życia" odsłoniła brzuch po liposukcji. "Widać zarys sześciopaku"
-
Te znaki zodiaku będą w tym roku miały najlepsze wakacje w życiu. Zajdą u nich ważne zmiany. Co ich czeka?
-
Masz drugi palec u stopy dłuższy od palucha? To wiele mówi o twoim zachowaniu
-
Polskie imiona, które rozśmieszają obcokrajowców. Dlaczego wywołują uśmiech na twarzy? Poznaj ich znaczenie
- Przed urlopem włóż monetę do zamrażalnika. Unikniesz przykrych niespodzianek po powrocie
- Jak wyczyścić toaletę bez szorowania? Wykorzystaj te produkty za 2 zł. Masz je w swojej kuchni
- "W mojej relacji nieustannie ustalałem z moim chłopakiem, który z nas myje okna. Aż w końcu ustaliliśmy, że żaden"
- Hit za 1,50 zł! Zatrzyma wypadanie włosów i przyśpieszy ich porost. Znajdziesz go w swojej kuchni
- Narcystyczne znaki zodiaku. Te osoby skupiają się głównie na sobie. Jak je rozpoznać?
-
Jak żywić dzieci, żeby im się nóżki nie powykrzywiały? "Praktyczna kuchnia" z 1957 roku radzi
Od pewnej wiekowej damy dostałam w prezencie książkę z przepisami z lat 50. ?Praktyczna Kuchnia? uświadomiła mi jak skromnie niegdyś w Polsce jadano. Ale kiedy przetestowałam kilka przepisów, okazało się, że są wyborne!
-
Co ja zjadam? Meksykańska masakra zupą kukurydzianą
Nadobna pani. Królowa wszystkich dań. Esencja istnienia, co rozgrzewa w zimowe wieczory, a latem chłodnym pocałunkiem niesie ukojenie. Bywa nieprzewidywalna i kapryśna. Dobra, dość tego chrzanienia, dziś powiem o zupie.
-
Co ja zjadam: tajski wykwit wyobraźni
W dzisiejszym odcinku opowiem wam, jak zepsułam mleko kokosowe i zużyłam cały imbir. Przepis ten jest dość uciążliwy w przygotowaniu i zawiera dużo warzyw, mimo tego polecam spróbować, bo przecież każdy czasem musi zaszaleć.
-
Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla
Książki o gotowaniu nie muszą być suchym rejestrem przepisów - mogą opowiadać o życiu, miłości, skomplikowanej historii. A ta miewa różne smaki, nie zawsze słodkie. Olga Wróbel proponuje zestaw na majówkę, złożony z dość gorzkiej książki i dobrze przyprawionego grillowanego mięsa na pociechę.
-
Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny
Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!
-
Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc
Wielkanoc to taki moment, kiedy można zaszaleć i wrócić do tradycji. Ja tak robię - nie dlatego, że trzeba i wypada, tylko z absolutnie egoistycznych pobudek. Lubię mazurki i żur, taki postny, z suszonymi grzybami oraz z chrzanem, natomiast biała kiełbasa to dobry sposób na zamknięcie ust mięsożercom.
-
Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach
Ziemniak - najlepszy przyjaciel człowieka. Nie skamle, nie wysyła esemesów "gdzie się szlajasz?, nie przerywa ci błogostanu e-mailem o tytule "gdzie moje skarpetki?, a co najważniejsze, nie pyta co na obiad. On już wie.
-
Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy
Gdy po ulicy "przelew? hula wiatr, konto przeszło w tryb "manko?, a w portfelu całkiem koncertowo, bo grają Pustki, na arenę wkracza kryzysowe gotowanie.
-
Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami
Szaleństwo ma wiele twarzy, jak Swarożyc, albo Grey, albo Kartycea - bóstwo indyjskie o sześciu twarzach na siedem liter pionowo. Ale my dzisiaj nie o szaleństwie będziemy rozmawiać, tylko o takim drobnym odchyleniu od normy, które sprawiło, że chleb zamieniam w sos.
-
Święta jak makiem zasiał. Subiektywny wybór regionalnych słodkości
Kolorowe ciasteczka, rozkoszne pierniczki i inne takie, frymuśne rogaliki. Nie, przepisów na te cudeńka tutaj nie znajdziecie. Przykro mi. Opowiem wam za to, jakie lubiane przeze mnie regionalne desery zdarzało mi się przygotowywać w czasie wigilijno-bożonarodzeniowym. Smacznego.
-
Co ja zjadam? Nie zawsze musi być chleb, czasem mogą być muffiny
Cześć to ja, wasza kuchenna Bogini Chaosu. Obiecałam Wam kiedyś, że podam przepis na coś słodkiego: bierzecie cukier, dosypujecie do reszty jedzenia, et voila! Dziękuje, kurtyna. Skoro już mamy to z głowy mogę was zaprosić na muffiny, tylko, że jak zwykle muszę je robić inaczej.
-
Foch! i Och! - skąd się biorą blogi?
Odkąd zaczęłam prowadzić mój cotygodniowy przegląd blogasków regularnie słyszę od kogoś pytanie: "jak ty te blogi znajdujesz?". Pytanie najpierw wydało mi się kuriozalne (normalnie znajduję, nie wysilając się zbytnio), ale potem doszłam do wniosku, że to jednak jest kwestia wymagająca zastanowienia.
-
Dla gotujących i tylko ucztujących - przepisy prosto z "Gry o Tron"
Wspominałam już o tym, że niespecjalnie wychodzi mi gotowanie, co jednak wcale nie oznacza, że nie lubię zapoznawać się z nowymi przepisami. Dlatego czasem dostaję książki kucharskie. Tym razem w moje ręce trafiła wielce smakowita lektura.
-
Co ja zjadam: oda do zasmażki
O zasmażko iskro Bogów, kwiecie natolińskich pól, święta na twym świętym progu sos zagęszczam niczym król. Dobra, dość sucharystycznych żartów. Idzie zima, czas porzucić lekkie buliony, pomachać kruchej sałacie i nucąc pod nosem nieśmiertelne "Addio pomidory" wytargać ciężką artylerię!
-
Wafle z kremem, czyli smaki dzieciństwa
Nauczyłam się - o tyle, o ile - gotować z tęsknoty, z nostalgii i z rozpaczy. Po zachłyśnięciu się (czasem dosłownie) wszystkim, co dała mi Warszawa - nagle okazało się, że mogę kupić, co mi do łba strzeli i ograniczają mnie tylko finanse, ale domowego rosołku z domowymi lanymi kluseczkami nie zamówię w żadnej restauracji. Ani domowych pierogów. Ani niedźwiedzia. I wtedy zrozumiałam, że muszę.
-
Co ja zjadam na kolorowo. Oraz: co gotuję, a nie zjadam
Cześć, fani gotowania i innych mrocznych praktyk magicznych! Zakładam, że oparzenia po naszym ostatnim spotkaniu z przedwiecznym piekarnikiem już zeszły, wszelkie zacięcia i skaleczenia wywołane przez kontakt z nożem się wygoiły i mogę Was znów zagonić do garów.
-
Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe
Nie mam czasu. Tak, wiem, nic nowego, nikt nie ma. Ale dzieci chcą jeść. I ja też wolę zjeść to, co sama ugotuję, niż to posypane sodą zło w firmowej kantynie za zbyt dużo kasy. Więc ugotować trzeba. Ważne, żeby zrobić to szybko, w miarę zdrowo i za bardzo się przy tym nie zmęczyć.
-
Co dobrego zjeść w weekend? Trzy proste dania poleca kulinarna pierdoła
Rzadko gotuję, bo najzwyczajniej w świecie - nie umiem. Nie wynika to z braku talentu (choć mam podejrzenia, że ten rodzinny skoncentrował się jednak w osobie mojej szanownej matki), a raczej z mocno niefrasobliwego podejścia i duszy eksperymentatora (co w kuchni jest szalenie niebezpieczne). Zanim polecę trzy doskonałe dania, pragnę uświadomić Wam ich prostotę - muszą bowiem być proste, skoro udało mi się nie tylko je przyrządzić, ale też nie spaliłam kuchni. I (jak widać) jeszcze żyję.
-
Jesień 2011 w twojej kosmetyczce
W co warto zaopatrzyć kosmetyczkę? Jakie trendy w makijażu zapanują tej jesieni? W naszej galerii kosmetyczne nowości.
-
Czy istnieje przepis na idealny związek?
Empatia w związku dwojga ludzi to podstawa jego trwałości. Czym ona jest i czy można się jej nauczyć? O tym jak pracować nad swoimi uczuciami, jak nauczyć się słuchać i rozumieć bliską osobę opowiada Ewa Panufnik, trenerka empatii, współzałożycielka Dojrzewalni Róż.