warzywa
-
Metabolizm po tuningu
Prawidłowy metabolizm to zaleta osób szczupłych. Im jesteśmy starsi przemiana materii zwalnia, wówczas przybywa kilogramów. Co zrobić, aby na nowo przyspieszyć metabolizm?
-
Sałatki do... schrupania
Nic tak nie nadaje sałatce charakteru jak chrupiący składnik. Mogą to być warzywa, kiełki lub orzechy. Wszystkie te dodatki oprócz miłej dla ucha - i podniebienia - cechy są też bardzo wartościowe.
-
Piękniejsza i zdrowsza Ty
Zabiegana, zapracowana, zmęczona? Tej wiosny testujemy najmodniejsze sposoby na poprawienie kondycji, sylwetki i nastroju. Zobacz co możesz zrobić dla siebie aby poczuć przypływ sił witalnych!
-
Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?
Istnieje powszechne przekonanie, że surowe warzywa są znacznie zdrowsze, niż te, które poddane zostały obróbce termicznej. Brytyjscy naukowcy oponują.
-
schudnij
Jadasz w ciągłym pośpiechu, a miedzy posiłkami sięgasz po słodycze? Niestety to prosta droga do otyłości. Zmień swoje nawyki, a kilogramy same zaczną spadać.
-
Blada po zimie? Zadbaj o zdrową opaleniznę!
Od ciebie zależy czy przed wymianą szafy na wiosenną odwiedzisz solarium. My nie polecamy opalania szkodliwymi dla skóry promieniami UV, ale lubimy zdrowy i oliwkowy odcień skóry. Jak go osiągnąć bez narażania zdrowia?
-
Masz dość zmęczenia i nadwagi? Przejdź na dietę alkaliczną
Jesteś zmęczona, nerwowa i mimo że liczysz kalorie wciąż przybywa ci kilogramów? Być może dieta alkaliczna to sposób na przywitanie wiosny w dobrej kondycji?
-
Pełnia smaku
Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.
-
PMS. Jak sobie z nim poradzić?
Chcesz złagodzić napięcie przedmiesiączkowe? Czasem wystarczą niewielkie zmiany w diecie i odrobina ruchu. Przedstawiamy kilka sposobów na zminimalizowanie dyskomfortu.
-
Małe rzeczy, duże zmiany, cz. 2
Nie musisz wydawać fortuny, aby prowadzić zdrowy tryb życia i jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i urodą. Czasami wystarczy kilka małych zmian. Zobacz co to może być.
-
Wkładam mydło do wrzącej wody i gotuję. Uporczywy problem mam z głowy
-
Mimo że za 18 zł, to pachną jak za 400 zł. Trwałe i luksusowe. Perfumy idealne na święta
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
"Śpimy na jednym materacu, dzieci nie mają ani jednej zabawki". Świąt nie będzie. "Czuję, że zawiodłam"
-
Do 413 zł! Seniorzy dostaną zwrot pieniędzy. Wypłaty ruszają już niedługo
- Supercicha suszarka Haier - zachwyci całą rodzinę
- VEGE NOW - nowa tabliczka z Wawelu dla wegan i nie tylko!
- Co na oczy pandy? Przed nałożeniem tuszu zrób jedną rzecz
- Zagadka z kłódką, którą rozwiążą nieliczni. Dasz radę w 15 minut?
- Uważaj, jaką czapkę wybierasz. Znalazłam tanie modele, które zachwycają składem
-
Jadłospis młodości
To co jemy wpływa na nasz wygląd i samopoczucie. Warto więc wiedzieć co jeść, aby wyglądać zdrowo.
-
Hydrokolonoterapia: hit czy kit?
Hydrokolonoterapia to zabieg usuwania toksyn i złogów pokarmowych z organizmu. Legenda głosi, że Marylin Monroe ładną cerę i zgrabną sylwetkę zawdzięczała m.in. regularnemu czyszczeniu jelita grubego. Czy rzeczywiście hydrokolonoterapia potrafi zdziałać cuda?
-
Food fashion
Potencjał warzyw i owoców jest nieskończony. Słynne warzywne portrety Arcimboldiego zachwycają od XVI wieku. Projektantka Sung Yeon Ju z warzyw i owoców szyje sukienki. Dziwne? Przekonajcie się sami!
-
Pomyśl o tym już dziś
Osteoporoza należy do grupy chorób, w których dieta ma istotne znaczenie. Wapń i witamina D są niezbędne w procesie prawidłowej mineralizacji kości. Pomyśl o tym już dzisiaj.
-
Chudnij na dietach gwiazd
Doskonałe figury gwiazd to nie dar od boga. To efekt ciężkiej pracy na siłowni i przestrzegania diety. Dowiedz się, na jakich dietach żyją największe gwiazdy Hollywood.
-
Stylowe garden party
Chcesz urozmaicić weekendowy, ciepły wieczór? Zorganizuj stylowe przyjęcie w ogrodzie. To doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi.
-
Wyrzuć kuchenkę i jedz surowe
Surowa dieta (ang. raw diet) to coś więcej niż tylko sposób odżywania się. To filozofia i styl życia polegający na spożywaniu tylko surowych produktów i omijaniu szerokim łukiem wszystkiego, co miało styczność z piekarnikiem lub patelnią. Czym ryzykujemy ulegając modzie na witarianizm?
-
O tym wiedzą dobre gospodynie
W zależności od tego, jaki produkt wybierzemy i jak go przyrządzimy, zachowuje on mniej lub więcej walorów smakowych i odżywczych. Warto o tym pamiętać, robiąc zakupy i gotując.
-
Sałatki de luxe
Oryginalne składniki, niebanalne połączenia smaków i aromatów - takie sałatki proponujemy wam na świąteczny stół. Pięknie podane będą jego prawdziwą ozdobą.
-
TEST: Czy twój organizm jest zatruty
Sprawdź jak bardzo twój organizm jest zatruty i czy potrzebuje specjalnego oczyszczenia.
-
Pierwszy miesiąc
Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.
-
Drugi miesiąc
Teraz możemy przyspieszyć przemianę materii, wprowadzając do diety więcej białka - szczególnie tego pochodzącego z produktów mlecznych. Nadal obowiązują zasady z pierwszego miesiąca diety, a więc: regularne cztery posiłki dziennie, nielimitowana ilość warzyw i bez ograniczeń niegazowana woda mineralna i herbaty owocowe bez cukru.
-
Trzeci miesiąc
Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).
-
Zupa koperkowa
2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz
-
Rolada staropolska
1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo
-
Nóżki cielęce w galarecie
4 oczyszczone nóżki cielęce, marchewka, pietruszka, pół selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, białko jaja, łyżka soku z cytryny, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
-
Na selerze i jabłku
50 dag pieczeni z udźca, karkówki lub łopatki cielęcej, spory seler korzeniowy, 2 twarde i dość kwaśne jabłka, 2 łyżki sklarowanego masła, łyżeczka soli, łyżka octu, 2 łyżeczki cukru, por (tylko biała część), 2 łodygi selera naciowego, łyżeczka łagodnej musztardy, łyżeczka jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju
-
Chiny
Wyróżnikiem tej przebogatej kuchni jest wielka obfitość smaków i różnorodność doskonałych technik kulinarnych, a jednocześnie niezwykła wprost dbałość o świeżość potraw oraz o harmonię ich zapachów i barw.
-
Z kurczakiem i sosem pomidorowym - porcja 6,50 zł
40 dag makaronu w kształcie lekko wygiętych kolanek lub rurek, 50 dag piersi z kurczaka, 2 nieduże marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki czerwonego wina, szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 kg świeżych pomidorów lub 3 puszki (po 30 dag) pomidorów pelati, pęczek natki pietruszki, listek laurowy, pół łyżeczki rozmarynu lub oregano, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki oliwy, ew. 2 łyżki startego parmezanu, cukier, pieprz, sól
-
Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł
40 dag makaronu w kształcie muszelek, 15 dag pieczonego schabu, cielęciny lub kurczaka, 25 dag młodziutkiej zielonej fasolki szparagowej, marchewka, duża cebula, 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki), pojemniczek (20 dag) śmietanki, 1-2 łyżki soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, łyżka startego parmezanu lub 1-2 łyżki ementalera wymieszanego ze szczyptą mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, sól, pieprz