warzywa

  • Metabolizm po tuningu

    Metabolizm po tuningu

    Prawidłowy metabolizm to zaleta osób szczupłych. Im jesteśmy starsi przemiana materii zwalnia, wówczas przybywa kilogramów. Co zrobić, aby na nowo przyspieszyć metabolizm?

    jolbi
  • Sałatki do... schrupania

    Nic tak nie nadaje sałatce charakteru jak chrupiący składnik. Mogą to być warzywa, kiełki lub orzechy. Wszystkie te dodatki oprócz miłej dla ucha - i podniebienia - cechy są też bardzo wartościowe.

    Nina Kosińska
  • Piękniejsza i zdrowsza Ty

    Zabiegana, zapracowana, zmęczona? Tej wiosny testujemy najmodniejsze sposoby na poprawienie kondycji, sylwetki i nastroju. Zobacz co możesz zrobić dla siebie aby poczuć przypływ sił witalnych!

    jolbi
  • Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

    Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

    Istnieje powszechne przekonanie, że surowe warzywa są znacznie zdrowsze, niż te, które poddane zostały obróbce termicznej. Brytyjscy naukowcy oponują.

    norma_jeane
  • schudnij

    Jadasz w ciągłym pośpiechu, a miedzy posiłkami sięgasz po słodycze? Niestety to prosta droga do otyłości. Zmień swoje nawyki, a kilogramy same zaczną spadać.

    karlaka
  • Blada po zimie? Zadbaj o zdrową opaleniznę!

    Blada po zimie? Zadbaj o zdrową opaleniznę!

    Od ciebie zależy czy przed wymianą szafy na wiosenną odwiedzisz solarium. My nie polecamy opalania szkodliwymi dla skóry promieniami UV, ale lubimy zdrowy i oliwkowy odcień skóry. Jak go osiągnąć bez narażania zdrowia?

    jolbi
  • Masz dość zmęczenia i nadwagi? Przejdź na dietę alkaliczną
  • Pełnia smaku

    Pełnia smaku

    Większość nas gotuje potrawy tradycyjnie. Tymczasem można je przyrządzać dużo szybciej, zachowując nie tylko smakowe, ale także zdrowotne walory produktów.

    Beata Prasałek
  • PMS. Jak sobie z nim poradzić?

    Chcesz złagodzić napięcie przedmiesiączkowe? Czasem wystarczą niewielkie zmiany w diecie i odrobina ruchu. Przedstawiamy kilka sposobów na zminimalizowanie dyskomfortu.

    karola
  • Małe rzeczy, duże zmiany, cz. 2

    Nie musisz wydawać fortuny, aby prowadzić zdrowy tryb życia i jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i urodą. Czasami wystarczy kilka małych zmian. Zobacz co to może być.

    joanna biszewska
  • Jadłospis młodości

    To co jemy wpływa na nasz wygląd i samopoczucie. Warto więc wiedzieć co jeść, aby wyglądać zdrowo.

    karola k
  • Hydrokolonoterapia: hit czy kit?

    Hydrokolonoterapia to zabieg usuwania toksyn i złogów pokarmowych z organizmu. Legenda głosi, że Marylin Monroe ładną cerę i zgrabną sylwetkę zawdzięczała m.in. regularnemu czyszczeniu jelita grubego. Czy rzeczywiście hydrokolonoterapia potrafi zdziałać cuda?

    spiro33
  • Food fashion

    Food fashion

    Potencjał warzyw i owoców jest nieskończony. Słynne warzywne portrety Arcimboldiego zachwycają od XVI wieku. Projektantka Sung Yeon Ju z warzyw i owoców szyje sukienki. Dziwne? Przekonajcie się sami!

    karlaka
  • Pomyśl o tym już dziś

    Pomyśl o tym już dziś

    Osteoporoza należy do grupy chorób, w których dieta ma istotne znaczenie. Wapń i witamina D są niezbędne w procesie prawidłowej mineralizacji kości. Pomyśl o tym już dzisiaj.

    karlaka
  • Chudnij na dietach gwiazd

    Doskonałe figury gwiazd to nie dar od boga. To efekt ciężkiej pracy na siłowni i przestrzegania diety. Dowiedz się, na jakich dietach żyją największe gwiazdy Hollywood.

    Spiro
  • Stylowe garden party

    Stylowe garden party

    Chcesz urozmaicić weekendowy, ciepły wieczór? Zorganizuj stylowe przyjęcie w ogrodzie. To doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi.

    karlajn
  • Wyrzuć kuchenkę i jedz surowe

    Wyrzuć kuchenkę i jedz surowe

    Surowa dieta (ang. raw diet) to coś więcej niż tylko sposób odżywania się. To filozofia i styl życia polegający na spożywaniu tylko surowych produktów i omijaniu szerokim łukiem wszystkiego, co miało styczność z piekarnikiem lub patelnią. Czym ryzykujemy ulegając modzie na witarianizm?

    Joanna Biszewska
  • O tym wiedzą dobre gospodynie

    O tym wiedzą dobre gospodynie

    W zależności od tego, jaki produkt wybierzemy i jak go przyrządzimy, zachowuje on mniej lub więcej walorów smakowych i odżywczych. Warto o tym pamiętać, robiąc zakupy i gotując.

    Beata Prasałek
  • Sałatki de luxe

    Oryginalne składniki, niebanalne połączenia smaków i aromatów - takie sałatki proponujemy wam na świąteczny stół. Pięknie podane będą jego prawdziwą ozdobą.

    Opracowanie: Weronika Miller
  • Pierwszy miesiąc

    Pierwszy miesiąc

    Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać ?straty?. Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.

    Beata Prasałek
  • Drugi miesiąc

    Drugi miesiąc

    Teraz możemy przyspieszyć przemianę materii, wprowadzając do diety więcej białka - szczególnie tego pochodzącego z produktów mlecznych. Nadal obowiązują zasady z pierwszego miesiąca diety, a więc: regularne cztery posiłki dziennie, nielimitowana ilość warzyw i bez ograniczeń niegazowana woda mineralna i herbaty owocowe bez cukru.

    Beata Prasałek
  • Trzeci miesiąc

    Trzeci miesiąc

    Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).

    Beata Prasałek
  • Zupa koperkowa

    Zupa koperkowa

    2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

  • Rolada staropolska

    1 kg cielęciny bez kości, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka mielonego ziela angielskiego, pół szklanki soku z pomarańczy, sól. Farsz: mała cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki startego (suchego) razowego chleba, łyżka bułki tartej, łyżka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, łyżka białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu, mięty, bazylii i tymianku, surowe jajo

    Nina Kosińska
  • Nóżki cielęce w galarecie

    4 oczyszczone nóżki cielęce, marchewka, pietruszka, pół selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, białko jaja, łyżka soku z cytryny, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

    Nina Kosińska
  • Na selerze i jabłku

    50 dag pieczeni z udźca, karkówki lub łopatki cielęcej, spory seler korzeniowy, 2 twarde i dość kwaśne jabłka, 2 łyżki sklarowanego masła, łyżeczka soli, łyżka octu, 2 łyżeczki cukru, por (tylko biała część), 2 łodygi selera naciowego, łyżeczka łagodnej musztardy, łyżeczka jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju

    Nina Kosińska
  • Chiny

    Wyróżnikiem tej przebogatej kuchni jest wielka obfitość smaków i różnorodność doskonałych technik kulinarnych, a jednocześnie niezwykła wprost dbałość o świeżość potraw oraz o harmonię ich zapachów i barw.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Z kurczakiem i sosem pomidorowym - porcja 6,50 zł

    Z kurczakiem i sosem pomidorowym - porcja 6,50 zł

    40 dag makaronu w kształcie lekko wygiętych kolanek lub rurek, 50 dag piersi z kurczaka, 2 nieduże marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki czerwonego wina, szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 kg świeżych pomidorów lub 3 puszki (po 30 dag) pomidorów pelati, pęczek natki pietruszki, listek laurowy, pół łyżeczki rozmarynu lub oregano, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki oliwy, ew. 2 łyżki startego parmezanu, cukier, pieprz, sól

  • Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    Z fasolką szparagową i pieczenią - porcja 3 zł

    40 dag makaronu w kształcie muszelek, 15 dag pieczonego schabu, cielęciny lub kurczaka, 25 dag młodziutkiej zielonej fasolki szparagowej, marchewka, duża cebula, 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki), pojemniczek (20 dag) śmietanki, 1-2 łyżki soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, łyżka startego parmezanu lub 1-2 łyżki ementalera wymieszanego ze szczyptą mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, sól, pieprz

Więcej o:

warzywa

  • Sennik: warzywa

    Widzieć warzywa - jesteśmy ludźmi uporządkowanymi i rozsądnymi, dlatego cieszymy się zdrowiem i szczęściem, potrafimy wybrnąć z każdej sytuacji. Zepsute, zgniłe warzywa - prawdopodobnie odczuwamy w swoim życiu ogromną potrzebę obcowania z innymi ludźmi, brakuje nam towarzystwa, czujemy się samotni

  • Jakie warzywa jeść zimą?

    Przecier pomidorowy Warzywa surowe czy gotowane - jakie jeść? Warto wzbogacić swoje menu o przecier pomidorowy, który poza sezonem jest lepszą opcją niż surowe pomidory. Przecier może nie zawiera dużo witaminy C, ale na pewno jest najlepszym źródłem likopenu - silnego przeciwutleniacza

  • Apetyt na warzywa

    Wszystko polega na regularnym "narażaniu" kubków smakowych na specyficzny smak warzyw. Z badań naukowych przeprowadzonych na grupie dzieci ze szkół podstawowych wynika, że im częściej jada się nielubiane warzywa, tym szybciej zmysł smaku zaczyna je tolerować. Wystarczyło kilka miesięcy

  • Seks z... warzywami

    - Tak, kobiety czasem lubią być bliżej natury. Szukaj warzyw podobnych do wibratora, czyli większych od przeciętnego penisa. Może ogórek rozpali twoją wyobraźnię, jak mu się dobrze przyjrzysz? Warzywa używane do pieszczot i penetracji pochwy powinny być umyte, odkażone, a można też na nie nałożyć

  • Szatkownica do warzyw - czy warto?

    Warzywa i owoce to najlepsze źródło cennych witamin, dodane do posiłków urozmaicają je i sprawiają, że są zdrowsze i bardziej sycące. Duża część z nas na pewno nie lubi obierania i krojenia, ale mamy na to świetny sposób. Zakup szatkownicy do warzyw i owoców pozwoli szybko, wygodnie i bezpiecznie

  • Mrożone warzywa na patelnię - zdrowe, czy nie?

    To, czy z mrożonki "na patelnię" powstanie danie przetworzone, czy nie, zależy od składu samej mrożonki (i tego, co do niej dodasz). Jeśli na opakowaniu, w składzie produktu są tylko warzywa mrożone i przyprawy, to taki produkt jest (teoretycznie) nieprzetworzony, bo mrożenie

  • Warzywa - surowe, czy jednak gotowane?

    Dołącz do nas na Facebooku Wiele osób jest zdania, że surowe warzywa są zdrowsze od gotowanych. Argumentują to tym, że podczas gotowania tracą większość zawartych w nich witamin, zwłaszcza witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwa na temperaturę. Już parę lat temu sprzeciwili

  • Warzywa na patelnię. Pomysł na zdrowy i szybki obiad

    jednak postawić na jedzenie i szybkie, i zdrowe. Poznaj właściwości, którymi charakteryzują się warzywa na patelnię. Warzywa na patelnię ? co to jest? Warzywa na patelnię to szybkie w przygotowaniu danie mrożone. Zawiera mieszankę różnych warzyw. W zestawach najczęściej znajdują się krojone w talarki ziemniaki