porady kulinarne
-
Jak usmażyć puszyste pączki? Dodaj do ciasta jeden składnik, a będą idealnie lekkie jak chmurka
Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzy się ze słodkościami. Własnoręcznie przyrządzone wypieki nierzadko smakują o wiele lepiej od tych kupionych w cukierni. Jak zrobić pączki, żeby wyszły idealnie lekkie i puszyste? Oto kilka porad.
-
Czy da się uratować zwiędnięte warzywa? Ten banalnie prosty trik przywróci im świeżość
Zdarza się, zakupione przez nas warzywa leżą w lodówce zbyt długo. Stają się wówczas zwiotczałe i wysuszone. Czy powinniśmy je wyrzucić? Oczywiście, że nie. Można je uratować, dzięki banalnemu trikowi.
-
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Jeden banalnie prosty trik sprawi, że przygotujesz je szybciej
Uwielbiasz chrupiące placki ziemniaczane, ale nigdy nie chce ci się ucierać ziemniaków? To żmudny i czasochłonny proces, którego większość osób nie lubi robić. Istnieje jednak świetna alternatywa. Podpowiadamy, jak przygotować tę pyszną potrawę w szybszy sposób.
-
Zamiast mąki dodaj do sosu odrobinę tego produktu. Wyjdzie idealnie kremowy i aksamitny
Sos nie powinien być lejący, a kremowy i zawiesisty. Zagęszczenie zup i sosów to popularna praktyka. Najczęściej robimy to za pomocą mąki i wody, ale istnieje inny sposób, który nada naszemu daniu idealną konsystencję.
-
Kipiąca woda z garnka? Jest na to banalnie prosty patent! Koniec z zalaną kuchenką
Gotujesz coś, odwracasz się dosłownie na chwilę i nagle kipiąca woda z garnka zalewa kuchenkę? To scenariusz, który z pewnością zna niemal każda z nas. Okazuje się jednak, że jest na to banalnie prosty sposób. Czemu my wcześniej o tym nie słyszałyśmy!