porady kulinarne
-
Pożegnaj ości ze śledzi. Natrzyj tym filety i włóż do lodówki na noc. Rano nie będzie po nich śladu
Śledzie to jedna ze sztandarowych potraw na Boże Narodzenie. Jednak gdy musimy uważać na ości, ich jedzenie bywa kłopotliwe. Na szczęście jest prosty sposób, aby pozbyć się ości z filetów. Wystarczy jeden produkt.
-
Nie przechowuj oleju w ten sposób. Szybciej się zepsuje i będzie do wyrzucenia
Jak przechowywać olej, aby się nie zepsuł? Wiele z nas po powrocie z zakupów pamięta, by chleb włożyć do chlebaka, a mrożonki do zamrażalnika. A co z olejem? Najczęściej stawiamy go na szafce lub półce. Okazuje się, że to błąd.
-
Zanim zamrozisz grzyby, zwróć uwagę na jeden szczegół. Inaczej rewolucja żołądkowa gwarantowana
Mrożenie produktów to świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia. Nie każdy jednak wie, jak prawidłowo mrozić grzyby, aby nie straciły smaku i charakterystycznego aromatu. Sprawdź, jak przygotować grzyby do mrożenia, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
-
Czy twaróg można zamrozić? Jeden błąd, a będzie suchy jak wiór i straci smak
Dzięki mrożeniu żywności przedłużymy jej przydatność do spożycia. Jeśli więc kupimy czegoś za dużo, zamiast wyrzucać, możemy wrzucić produkt do zamrażalnika. Jednak nie wszystko nadaje się do mrożenia. Sprawdzamy, jak wygląda sprawa z nabiałem i czy twaróg można zamrozić?
-
Sól na oko? Nic z tych rzeczy. Trzymaj się "zasady łyżki", a kiszona kapusta będzie obłędnie pyszna
Ile soli do kiszenia kapusty potrzeba, aby wyszła odpowiednio ukiszona i smaczna? Jest składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni, jednak nie każdy jednak wie, jak właściwie zabrać się za jej ukiszenie. Ile soli na 10 kg należy dodać?
-
Jak zamrozić pierogi na święta, aby nie popękały? Wystarczy "metoda 30 sekund"
Wiele z nas nie ma wystarczająco czasu, aby przygotować potrawy tuż przed świętami, dlatego decydujemy się na ich mrożenie. Jedną ze sztandarowych potraw świątecznych są pierogi, które smakują równie dobrze świeże, jak i mrożone. Jak mrozić pierogi na święta, aby nie popękały?
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Zapamiętaj kolejność składników. Potem mieszasz i gotowe
Miękkie, pachnące i podane z kruszonką ciasto drożdżowe jest prawdziwym przysmakiem, lecz jego przygotowanie wiąże się ze żmudnym procesem wyrabiania. Na szczęście znamy przepis, z którym przygotujemy drożdżowca w łatwiejszy sposób. Wystarczy połączyć składniki we właściwej kolejności.
-
Zapomnij o majonezie. Do sałatki jarzynowej dodaję ten sos. Jest zdrowsza i smakuje o niebo lepiej
Sałatka jarzynowa w większości domów króluje przede wszystkim w święta, ale na stołach pojawia się także w ciągu roku. Przygotowuje się ją najczęściej z dodatkiem majonezu. Okazuje się jednak, że istnieje lepsza, a przy tym zdrowsza alternatywa. Sałatka jarzynowa bez majonezu na pewno zachwyci.
-
Wystarczy kilka kropel. Jajecznica wyjdzie puszysta jak nigdy, a smak? Palce lizać
Jajecznica to jedna z najpopularniejszych potraw śniadaniowych. Kochają ją niemal wszyscy, a sposobów na jej przygotowanie jest naprawdę mnóstwo. Poznaj prosty trik, z którym poprawisz konsystencję jajecznicy. Wystarczy, że dodasz kilka kropel tego produktu, a wyjdzie jeszcze smaczniejsza.
-
Czy można drugi raz smażyć na tym samym oleju? Jeden element jest decydujący
Czy można drugi raz smażyć na tym samym oleju? Okazuje się, że wiele z nas popełnia błąd. Są sytuacje, kiedy możemy wykorzystać go ponownie.
-
Płacą jej ponad 850 zł za jedno spotkanie. Zapotrzebowanie jest ogromne
-
Gdzie wieszać torebkę w toalecie? Zapomnij o haczyku na drzwiach
-
Ich unikalna i trwała kompozycja zapachowa, zniewala i przywołuje piękne chwileMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wyłączyli jej prąd i gaz. Tym trikiem ogrzewa dom. Wystarczą dwie rzeczy
-
Znalazłam sposoby na zagęszczenie włosów. Rosną o wiele szybciej
- Psycholożka o cyberprzemocy: Manipulacja emocjonalna jest najbardziej niebezpieczna
- Mimo że za 18 zł, to pachną jak za 400 zł. Trwałe i luksusowe. Perfumy idealne na święta
- Oszalejesz na punkcie swetra z Zary. Ma 100% wełny! Wysoka jakość też w Reserved, Mango
- Polki uwielbiały zamiennik Opium Yves Saint Laurent. Wciąż jest dostępny
- Agnieszka Woźniak-Starak lansuje zimową kurtkę za 3290 zł. Znalazłam zbliżoną za 60 zł
-
Odłóż tarkę na bok. Placki ziemniaczane zrobisz bez ucierania. Tak chrupiących jeszcze nie jadłaś
Placki ziemniaczane lubi większość z nas, ale nie każdy wie, że aby je zrobić, wcale nie musimy ucierać ziemniaków. Sprawdź, jak pominąć ten etap i przygotować placki znacznie szybciej.
-
Jak podgrzać kotlety schabowe? Zapomnij o mikrofali. Z tym trikiem będą jak prosto z patelni
Nasmażyłaś za dużo kotletów? Nic straconego! Spokojnie możesz je spożyć na następny dzień. Sprawdź, jak je podgrzać, aby nie straciły aromatu i zachowały strukturę mięsa.
-
Do rosołu zawsze dolewam ocet. Ten trik zdradziła mi babcia i za każdym razem wychodzi obłędny
Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest pyszny, pożywny i rozgrzewający. Jak sprawić, aby był jeszcze smaczniejszy? Otóż wystarczy dodać łyżkę tego popularnego produktu.
-
Dodaj łyżeczkę tego produktu podczas smażenia cebuli. Podkręcisz jej smak i będzie złocista
Cebula to składnik wielu dań. Nadaje potrawie charakteru i wyrazistości, jednak aby smakowała jeszcze lepiej, warto dodać do niej pewien sekretny składnik. Dzięki niemu smak będzie jeszcze pełniejszy.
-
Śledzik lubi pływać, ale nie w mleku ani wodzie. Wymocz w tym filety. Będą delikatne i kruche jak nigdy
Śledzie nie są skomplikowane w przyrządzeniu, ale jeśli robisz je samodzielnie, wiesz, że jednym z najistotniejszych elementów jest ich namoczenie. Zazwyczaj robimy to w mleku lub wodzie, ale istnieje inny patent, który sprawi, że twoje śledzie wyjdą pyszne jak nigdy.
-
Jak usmażyć puszyste pączki? Dodaj do ciasta jeden składnik, a będą idealnie lekkie jak chmurka
Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzy się ze słodkościami. Własnoręcznie przyrządzone wypieki nierzadko smakują o wiele lepiej od tych kupionych w cukierni. Jak zrobić pączki, żeby wyszły idealnie lekkie i puszyste? Oto kilka porad.
-
Czy da się uratować zwiędnięte warzywa? Ten banalnie prosty trik przywróci im świeżość
Zdarza się, zakupione przez nas warzywa leżą w lodówce zbyt długo. Stają się wówczas zwiotczałe i wysuszone. Czy powinniśmy je wyrzucić? Oczywiście, że nie. Można je uratować, dzięki banalnemu trikowi.
-
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Jeden banalnie prosty trik sprawi, że przygotujesz je szybciej
Uwielbiasz chrupiące placki ziemniaczane, ale nigdy nie chce ci się ucierać ziemniaków? To żmudny i czasochłonny proces, którego większość osób nie lubi robić. Istnieje jednak świetna alternatywa. Podpowiadamy, jak przygotować tę pyszną potrawę w szybszy sposób.
-
Zamiast mąki dodaj do sosu odrobinę tego produktu. Wyjdzie idealnie kremowy i aksamitny
Sos nie powinien być lejący, a kremowy i zawiesisty. Zagęszczenie zup i sosów to popularna praktyka. Najczęściej robimy to za pomocą mąki i wody, ale istnieje inny sposób, który nada naszemu daniu idealną konsystencję.
-
Kipiąca woda z garnka? Jest na to banalnie prosty patent! Koniec z zalaną kuchenką
Gotujesz coś, odwracasz się dosłownie na chwilę i nagle kipiąca woda z garnka zalewa kuchenkę? To scenariusz, który z pewnością zna niemal każda z nas. Okazuje się jednak, że jest na to banalnie prosty sposób. Czemu my wcześniej o tym nie słyszałyśmy!