zupa
-
Wiele osób popełnia ten błąd. A potem zaskoczeni, że rosół nie wyszedł
Rosół to sztandarowa polska zupa. Niby prosta, bo robi się ją od wieków. Jednak wciąż wielu osobom sprawia spory problem. Dużą zagwozdkę stanowi kwestia nie samych dodatków czy mięsa, a sposobu gotowania. I nie, nie mówimy tu o tym, że ma "mrugać".
-
Irena Kamińska-Radomska uczy, jak jeść zupę. To też robicie źle. "Lekka przesada"
Irena Kamińska-Radomska, ekspertka ds. etykiety znana głównie z "Projektu Lady", pokazała na Instagramie, jak "prawidłowo jeść zupę". "No tak, przecież jak zrobię to w złą stronę, złą ręką to będę musiała przeprowadzić się do Meksyku i zmienić nazwisko" - ironizowała jedna z internautek. Film wzbudził sporo reakcji.
-
Gotujesz zupę ogórkową? Większość osób dodaje ogórki w złym momencie, pozbawiając ją smaku
Kto nie pamięta pysznej zupy ogórkowej z rodzinnego obiadu u dziadków? Ten unikalny smak można odtworzyć, jeśli nie popełnimy popularnego błędu. Wystarczy też poznać jeden trik, z którego korzystały nasze babcie, a potrawa z miejsca przypomni ci czasy młodości. Poznaj przepis na idealną domową zupę ogórkową.
-
Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie idealny. Podkręci smak i nada delikatnej słodyczy
Nie ulega wątpliwości, że rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. To jednak sprawia, że z czasem klasyczna wersja może się znudzić. Okazuje się, że pewien niepozorny dodatek świetnie podkręci smak wywaru i nada mu delikatnej słodyczy. Czy wiesz, o czym mowa?
-
Wsyp dwie łyżki do zupy pomidorowej. Ten składnik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza
Zupa pomidorowa - ta pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa króluje na polskich stołach. Przepadają za nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiadamy, jak przygotować zupę pomidorową, aby była jeszcze smaczniejsza. Wystarczy jeden składnik.
-
Nigdy nie dodawaj warzyw do rosołu w ten sposób. Trzymaj się kilku wskazówek, a będzie przepyszny
Ugotowanie pysznego, aromatycznego rosołu to prawdziwa sztuka. Okazuje się, że etap dodawania do niego poszczególnych składników ma ogromne znaczenie. Jak ugotować pyszną i niezwykle aromatyczną zupę, która zaskoczy swoim głębokim smakiem? Ten sposób ulepszy nawet fantastyczny przepis na rosół.
-
Dolej szklankę do gotującego się rosołu, a nie pożałujesz. Zupa wyjdzie klarowna i aromatyczna
Rosół uważany jest za królową polskich zup. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu, a inni z marzą o nim, gdy dopada ich grypa. Co zrobić, aby za każdym razem ugotować aromatyczny i klarowny rosół? Wystarczy wykorzystać jeden sprytny sposób.
-
Wlej szklankę do rosołu. Zupa zachwyci smakiem i aromatem, bardziej niż kiedykolwiek
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Ta pozornie banalna i szybka w przygotowaniu zupa uchodzi za królową polskich zup. Istnieje jednak prosty sposób, aby za każdym razem wychodziła aromatyczna i smaczna.
-
Gotuje zupy i za darmo rozdaje potrzebującym. "Ludzie po prostu nie mają co jeść"
Asia zaczęła swoją akcję na początku pandemii, ale szybko się okazało, że wraz z postępującą drożyzną i inflacją, potrzebujących - oraz głodnych - jest coraz więcej. - W XXI wieku ludzie po prostu nie mają co jeść - mówi w rozmowie z kobieta.gazeta.pl mieszkanka Krosna na Podkarpaciu i założycielka projektu "Zupodobro". Asia od dwóch lat gotuje u siebie w domu zupy i rozdaje je zupełnie za darmo wszystkim tym, którzy ich potrzebują. I podkreśla: zgłosić się do niej może dosłownie każdy. - I nie musisz się z niczego tłumaczyć - dodaje.
-
To danie możesz jeść bez ograniczeń i chudnąć. Jak je przygotować?
Wiele osób zastanawia się, co jeść, żeby schudnąć. Jest jedno danie, które możesz jeść bez ograniczeń i tracić na wadze. Co to za potrawa?
-
Co podnieca Polki, a co studzi pożądanie? Jedna rzecz od lat hamuje ochotę na pieszczoty
-
Ta pikowana kurtka 4F wyprzedaje się ekspresowo! Ciepły i lekki klasyk za 99,99. Hity też w Medicine, Monnari
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Leć do Pepco po bluzę znanej marki! Ten kolor... Podobne w Sinsay, H&M
-
Tak będziemy nosić się jesienią. Ubrania w tym kolorze nigdy nie wyjdą z mody. Małgorzata Rozenek już je nosi
- Tej jesieni pokochamy zamszowe botki Lasocki. Wygoda w modnym wydaniu. Podobne mają Neścior i Ochnik
- Jednym nawozem nie zasilaj roślin jesienią. Inaczej im zaszkodzisz
- Emerytura seniora jest dużo wyższa niż pensja premiera. Ile wynosi?
- Dzięki kurtce z Aldi nie martwię się o żadną prognozę. Cena? Miło zaskakuje. Niezawodne też w Lidl i 4f
- Te klasyczne botki nadadzą szyku każdej stylizacji. "Mega wygodne". Od 54,99 zł w Renee, CCC, eobuwie
-
Post w stylu dwudziestolecia międzywojennego: zupa migdałowa [PROSTY PRZEPIS]
Postne dania nie muszą wywodzić się z tradycji chłopskiej - ja poszukałam inspiracji u moich ulubionych autorek okresu dwudziestolecia: Monatowej i Ćwierczakiewiczowej i proponuję bardziej wykwintne danie.
-
W typowej polskiej zawsze jest garnek. A jak wyglądają lodówki na świecie? [ZDJĘCIA]
Odwiedził mnie znajomy Duńczyk. Zajrzał do lodówki i stwierdził: no, tak, to takie polskie, garnek z zupą i wszystko wszędzie. Potraktowałam to jak wyzwanie. Zebrałam zdjęcia lodówek niemal z całego świata.
-
[KONKURS WYNIKI] Jesień w głębokim talerzu!
Znamy finalistów konkursu Jesień w głębokim talerzu!
-
Zupa z dyni po tajsku - najlepszy przepis na jesień
Gdzie nie spojrzę dynia. Jesienna królowa opanowała wszystkie warzywniaki, bazarki i hipermarkety. W każdej knajpie zupa dyniowa, więc i ja nie będę wyjątkiem, zaprezentuję przepis na smaczną zupę z dyni. Po tajsku!
-
Co ja zjadam? Zupa porzeczkowa z manną, malinami i kosą
Kiedy człowiek żyje odcięty od cywilizacji, najbliższy sklep ma w sąsiedniej wsi, a radość sprawia mu bieganie z ostrymi narzędziami wśród chaszczy, wpadają mu do głowy szalone pomysły. Jak choćby ten na zupę owocową...
-
Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
Jak sprawić, żeby dzieci zjadły warzywa z uśmiechem i jeszcze poprosiły o dokładkę? Jest na to prosty i wygodny sposób - zmiksowane zupy. Uwaga, tekst zawiera przepisy kulinarne!
-
Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw
Jak sprawić, żeby dzieci zjadły warzywa z uśmiechem i jeszcze poprosiły o dokładkę? Jest na to prosty i wygodny sposób - zmiksowane zupy. Uwaga, tekst zawiera przepisy kulinarne!
-
Gotują najlepszą zupę we Wrocławiu. Tańszą od sushi, smaczniejszą niż fast foody i zdrową
200 litrów dziennie, 10 różnych propozycji w menu, dwa stałe punkty programu, dziesiątki wiernych klientów i sześć miesięcy działania. Poznajcie Zupę - niewielki, ale prężnie działający punkt gastronomiczny we Wrocławiu. Stworzony przez pasjonatów, otwarty na wszystkich.
-
Co ja zjadam? Tajemnicza potrawa z groszkiem
W dzisiejszym, pełnym dramatycznych zwrotów akcji odcinku dowiecie się skąd można wyciągnąć parującego kartofla, jak to jest mieć zmywarkę poliglotkę i poznacie przepis na uciążliwą, acz przepyszną zupę z zielonego groszku.
-
FochWideo: utopimy was w łyżce zupy!
Dziś w naszym małym teatrzyku objazdowym wielka bitwa zupna: redakcja Focha kontra gotowe zupy Homemade. W roli królików doświadczalnych, tzn. odważnych i bezstronnych testerów, wystąpili zaprzyjaźnieni mężczyźni. Ave Caesar, morituri te salutant!
-
Zapanuj nad migreną...
zanim ona zapanuje nad tobą. To jest możliwe. Trzeba jednak najpierw rozpoznać wroga, by nie dopuścić do ataku albo chociaż złagodzić jego przebieg.
-
Makaron tuczy? Wcale nie!
Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.
-
Chudnij na dietach gwiazd
Doskonałe figury gwiazd to nie dar od boga. To efekt ciężkiej pracy na siłowni i przestrzegania diety. Dowiedz się, na jakich dietach żyją największe gwiazdy Hollywood.
-
Spotkanie przy grillu
Nareszcie! Jest ciepło i możemy spotykać się z rodziną i przyjaciółmi przy grillu na świeżym powietrzu. Żeby jednak spotkanie było naprawdę udane, przyda się garść przepisów.
-
Z mrożonego ciasta francuskiego
Takie ciasto to doskonały wynalazek, zwłaszcza że można je kupić pięknie rozwałkowane! Dzięki temu bez trudu przygotujemy efektowne wypieki. Dziś prezentujemy te wytrawne.
-
Z kroplą miodu
Tradycyjnie ten smakołyk dodaje się do ciast i deserów. Dziś proponujemy dania pikantne - sałatki, mięsa i ryby - uszlachetnione odrobiną miodu.
-
Dla ochłody - chłodnik
Nie musi to być koniecznie tradycyjny chłodnik litewski. Zimne letnie zupy mają niezliczone odmiany i warianty, a wszystkie cudownie orzeźwiają...
-
Co Polacy jedzą w pracy?
Wychodzisz z pracy żeby zjeść obiad na mieście? Jesteś szczęściarzem. Większość polskich pracowników nie ma takiej możliwości. Ratują ich kanapki i pizza na telefon, bo o przerwie na lunch mogą pomarzyć.
-
Chude, chudsze, najchudsze
Zaczyna się od uszczypliwej uwagi na temat dwóch dodatkowych kilogramów, wałeczka na brzuchu. Potem jest dieta: najpierw zdrowa, później coraz bardziej restrykcyjna, na koniec wyniszczająca organizm głodówka. Kilogramy spadają, brak rozmiarów w sklepie... Anoreksja atakuje ciało, ale jest chorobą duszy. To w głowie rodzi się obsesyjna myśl: ?Jestem gruba?. Niezależnie od tego, co widać w lustrze.
-
Trzeci miesiąc
Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).