zupa

  • Zupa koperkowa

    Zupa koperkowa

    2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

  • Vichyssoise

    Vichyssoise

    Białe części 4 dużych porów, 7 łodyg selera naciowego, 6-8 ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki masła, szklanka gęstej śmietany, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 łyżki maggi, pieprz, sól

  • Rodzinny obiad weselny

    Rodzinny obiad weselny

    Jeśli lubicie organizować przyjęcia, macie małą rodzinę i duże mieszkanie, możecie urządzić weselne party dla najbliższych w domu. Nigdzie nie będzie tak miło, uroczyście, a jednocześnie swobodnie jak pod własnym dachem.

    Opracowanie: Elżbieta Domańska
  • Tajlandia

    Słynie z kwaśnych, ostrych zup i aromatycznego curry. O atrakcyjności kuchni tajskiej decydują subtelnie zrównoważone śmiałe smaki.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Chiny

    Wyróżnikiem tej przebogatej kuchni jest wielka obfitość smaków i różnorodność doskonałych technik kulinarnych, a jednocześnie niezwykła wprost dbałość o świeżość potraw oraz o harmonię ich zapachów i barw.

    Opracowanie: Janina Nicewicz-Kosińska.
  • Rady praktycznej gospodyni

    Przygotowanie obiadu okaże się znacznie tańsze, jeśli będziesz się starała pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych zasad.

  • Kapuśniak na lato - porcja 2,20 zł

    40 dag białej kapusty, 4-5 ziemniaków, 1-2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 2 pomidory, 30 dag wędzonej kiełbasy lub boczku, 2 kostki bulionu drobiowego, płaska łyżka oleju, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki posiekanego koperku, cukier, sól

  • Kartoflanka z zacierkami - porcja 1,10 zł

    6 ziemniaków, cebula, 3 kostki rosołowe, 5 dag słoniny, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżka maggi, 2-3 łyżki posiekanego koperku, pieprz, sól. Zacierki: 2/3 szklanki mąki pszennej, jajo, szczypta soli

  • Zupa ogórkowa - porcja 1,40 zł

    4 średniej wielkości kwaszone ogórki, półtorej szklanki sosu z ogórków, 75 dag ziemniaków, porcja włoszczyzny, mała cebula, 4 łyżki gęstej śmietany kremówki, łyżka mąki, 2 ziarna ziela angielskiego, mały liść laurowy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, koperek, jarzynka, cukier, pieprz

  • Zupa cebulowo-pomidorowa - porcja 2,50 zł

    5 cebul, 4-5 mięsistych pomidorów (mogą być mrożone), łyżeczka koncentratu pomidorowego, 5 szklanek bulionu warzywnego, 3 łyżki oliwy, czubata łyżka mąki, kilka kromek czerstwego chleba lub bułki, 2 łyżki sklarowanego masła lub margaryny, pieprz, sól

  • Zupa, danie wykwintne

    W polskiej kuchni ma utrwaloną pozycję. Ale wiele z nas odmawia sobie zup - uważamy, że są tuczące i niemodne. Tymczasem można je gotować zdrowo i bardzo elegancko podawać.

    Opracowanie: Anna Janikos.
  • Test konsumencki - zupy błyskawiczne

    Wyjeżdżając na urlop, zwykle zabieramy je ze sobą. Nigdy nie wiadomo, jakie czekają nas przygody, więc dobrze mieć w odwodzie ciepły i łatwy do przygotowania posiłek. No i żeby jeszcze był smaczny... Postanowiliśmy sprawdzić, które zupki warto spakować do plecaka.

    Maja Zawistowska
  • Zupa krem ze szparagów

    * 4 słoiki białych szparagów w zalewie naturalnej, * litr bulionu z kurczaka lub indyka (może być z kostki), * 2 szklanki 22-proc. śmietany (lub kremówki), * 2 żółtka, * 2 białe cebule, * 2 łyżki masła, * 2-3 łyżki płatków ryżowych, * sok z cytryny, * cukier, * pieprz i sól

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Wykwintna zupa chrzanowa

    * Po kawałku selera i białej części pora, * cebula, * spory ziemniak, * 10 dag startego chrzanu, * 2 łyżki masła, * pół szklanki białego wytrawnego wina, * 2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki), * 2 szklanki śmietany 22-proc., * łyżeczka mąki kartoflanej, * żółtko, * 35 dag bekonu lub chudego boczku w plasterkach, * kilka gałązek natki pietruszki, * pieprz i sól

    Nina Kosińska, Anna Sukiennik
  • Wspomnienia z wakacji

    Dla smakoszy wielką atrakcją wakacji za granicą, a szczególnie nad Morzem Śródziemnym, są rozkosze podniebienia, których doświadczają, kosztując miejscowych specjałów. Po powrocie do domu warto odświeżyć te wspomnienia.

  • Pyszne, bo z czosnkiem

    Jedni go uwielbiają, inni nie tolerują. Choć w kuchni jest gwiazdą drugiego planu, to właśnie on decyduje o atrakcyjności wielu potraw. Dla licznego grona amatorów czosnku wybraliśmy kilka przepisów na takie właśnie specjały.

  • Soja - warto ją polubić

    Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Najważniejszy z nich to wysokiej jakości białko. Soja jest także źródłem związków działających podobnie do kobiecych hormonów.

    Iwona Krupa
  • Bigkalorie i Mcwaga

    Rumiane bułeczki z kotletem, równiutkie frytki, kolorowy napój z bąbelkami, lody. Dzieci to uwielbiają, a sieci fast foodów prześcigają się w promocjach, rozdają zabawki...

    Redakcja
Więcej o:

zupa

  • Te zupy pomogą schudnąć! Poznaj przepisy na lekkie, dietetyczne zupy

    Te zupy pomogą schudnąć, ale zwróć uwagę na dodatki i składniki Dietetyczne zupy odchudzające są bardzo zdrowe i pożywne. Ważne są jednak składniki i dodatki, które do nich wybieramy. Wybieraj zawsze ekologiczne warzywa, z pewnych źródeł. Podobnie jeśli decydujesz się na dodatek ryb czy mięsa

  • Zupa pomidorowa kalorie - ile kalorii ma zupa pomidorowa?

    Podaję się ją zazwyczaj z ryżem, albo z makaronem. Jeżeli chodzi o kaloryczność, to danie takie jak zupa pomidorowa kalorie wykazuje w ilości 69 kalorii na 100 gramów. Poszczególne wartości tego dania kształtują się następująco: białko - 3,4 gramów, tłuszcze - 1,6 gramów, węglowodany - 10,8 gramów

  • Sennik: zupa

    Widzieć zupę - możemy liczyć na to, że w najbliższym czasie będziemy czuć się szczęśliwi. Gotować zupę - czeka nas pełen beztroski i radości czas, który przyniesie wiele pozytywnych rozwiązań w kontekście naszych relacji z innymi. Bardzo dobra zupa - stosunki między nami a naszą rodziną ulegną

  • Gosia Andrzejewicz zna się na zupach!

    Gosia uwielbia dzielić się z dziennikarzami kolorowych czasopism nie tylko opowieściami o swojej pierwszej miłości, ale też przepisami na zupę. Tygodnikowi "Gwiazdy" piosenkarka opowiedziała jaką zupę preferuje najbardziej. Takie wykwintne zupy, składające się głównie ze zmiksowanych warzyw

  • Zupa pełna treści

    zachować do dekoracji) i gotować na niedużym ogniu. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wsypać makaron, posiekany czosnek i słodką paprykę, chwilę gotować. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i ostrą papryką. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęścić ją roztartą lub zmiksowaną

  • Zupa cebulowa po parysku

    chociażby: antrykot, beszamel, majonez, kotlet, omlet, panierowanie, marynowanie czy też farsz. Bawiąc swego czasu w Paryżu poszukiwałam właściwego smaku zupy cebulowej. W czym tkwi tajemnica? Trzeba mieć do niej serce i lubić cebulę! No i kwestia obierania cebuli. Wypróbowałam już wszystkie

  • Pożywna i pyszna zupa gulaszowa - jedno danie, trzy przepisy

    Bez czego nie obejdzie się klasyczna zupa gulaszowa po węgiersku? Do zupy gulaszowej najlepiej użyć średnio tłustych, nieco poprzerastanych partii mięsa, jak karkówka lub łopatka wieprzowa. Ponadto węgierska zupa gulaszowa nie istnieje bez papryki, i to zarówno w formie świeżego warzywa pokrojonego