gastronomia
-
Dawać napiwki czy nie? To odwieczny problem. Teoretycznie nikt nas nie zmusza, ale...
Wyjście do restauracji to raczej przyjemna sprawa. Zdarzają się jednak problemy. Pierwszy: co by tu wybrać? Wszystko wygląda smakowicie! Drugi już na poważnie: co z tym napiwkiem?
-
Linda, Kondrat, Zamachowski i Malajkat marzyli o wspólnym barze. "Prohibicja" szybko upadła
Jeszcze w latach 90. Bogusław Linda, Wojciech Malajkat, Zbigniew Zamachowski i Marek Kondrat wspólnie otworzyli sieć restauracji "Prohibicja". Początkowo wszystko szło zgodnie z planem. Lokal błyskawicznie się rozwijał, generując coraz więcej zysków. Wkrótce pojawiły się jednak pierwsze problemy.
-
Pasta awanturka była hitem w PRL-u. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje kilka minut
Awanturka to słynna pasta z czasów PRL. W tamtym okresie dostęp do wielu produktów był ograniczony, a panie domu i kucharki wymyślały ciekawe dania i przekąski z rzeczy, które były akurat dostępne. Jedną z takich potraw jest właśnie pasta awanturka.
-
Jaka surówka do ryby? Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Zajmie ci 15 minut
Jaka surówka do ryby? Ryba smażona lub pieczona to chętnie spożywana potrawa w wielu domach. Wiele osób jednak zastanawia się, jaką surówkę podać do tego dania, aby było jeszcze smaczniejsze. Podpowiadamy, jaka surówka do ryby najbardziej pasuje, by podkreślić jej smak.
-
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Jeden banalnie prosty trik sprawi, że przygotujesz je szybciej
Uwielbiasz chrupiące placki ziemniaczane, ale nigdy nie chce ci się ucierać ziemniaków? To żmudny i czasochłonny proces, którego większość osób nie lubi robić. Istnieje jednak świetna alternatywa. Podpowiadamy, jak przygotować tę pyszną potrawę w szybszy sposób.
-
Zamiast mąki dodaj do sosu odrobinę tego produktu. Wyjdzie idealnie kremowy i aksamitny
Sos nie powinien być lejący, a kremowy i zawiesisty. Zagęszczenie zup i sosów to popularna praktyka. Najczęściej robimy to za pomocą mąki i wody, ale istnieje inny sposób, który nada naszemu daniu idealną konsystencję.
-
Muszą zapłacić 21 tys. zł za prąd. "Dziewiątych urodzin nie będzie". Podwyżki wykańczają gastronomię
Rosnącą inflację i rachunki odczuwamy wszyscy, ale dla niektórych nieustające podwyżki stały się "gwoździem do trumny". Mowa tutaj m.in. o licznych lokalach gastronomicznych. Jeden z nich zdradził, że ceny są czterokrotnie wyższe niż dotychczas, co zmusiło właścicieli do zamknięcia.
-
Jak Polki zapamiętają 2020 rok? "Wtedy, kiedy system nie wyrabiał, radę dawali ludzie"
Jaki był ostatni rok? Czy mimo tego, co się wydarzyło - coś jednak zmieniło się na lepsze? Jak oceniają rok 2020 kobiety, które szczególnie były zaangażowane i musiały zmienić w swoim podejściu do pracy i życia bardzo dużo. Pytamy pracownicę ochrony zdrowia, nauczycielkę, restauratorkę i aktywistkę.