triki kuchenne
-
Babcia zdradziła mi niezawodny trik na klarowny rosół. Wlej do garnka i patrz, jak szumy znikają
Choć rosół wydaje się najmniej skomplikowaną spośród zup, to jego gotowanie bywa prawdziwym wyzwaniem. W bardzo łatwy sposób można go bowiem zepsuć. Mętny i mdły w smaku, potrafi skutecznie zrujnować humor. Co robić, by zupa była klarowna? Jak uratować mętny rosół?
-
Soli nie używam od dawna. Do ziemniaków wrzucam inną przyprawę. Smak jest jeszcze lepszy
Ziemniaki to w Polsce bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do drugiego dania. Tłuczone, puree, z masłem, koperkiem - występują w wielu wersjach i wariacjach. Zwykle gotuje się je w osolonej wodzie. Okazuje się, że to wcale nie jest konieczne.
-
Pokazała jak oczyścić filet z kurczaka. Nie każdy o tym wie. "Najlepszy trik wszech czasów"
Podczas gotowania przydają się różne sprytne sposoby, które znacznie przyspieszają lub ułatwiają zadanie. Tak jest również w przypadku triku, o którym nie każdy wie, a świetnie pomaga oczyścić filet z kurczaka. Wystarczy jedynie kilka sekund, a po ścięgnach w mięsie nie będzie śladu.
-
Twarda pigwa to przeszłość. Wystarczy zrobić jedną rzecz, a zmięknie bez gotowania
Wiele osób nie wyobraża sobie sezonu jesiennego bez pigwy i robienia z niej przetworów. Jest nie tylko smaczna, lecz także ma wiele fantastycznych właściwości. Problem stanowi tylko to, że jest niezwykle twarda. Okazuje się, że wcale nie trzeba jej gotować lub piec, by zmiękła. Co zrobić z pigwy?
-
Zupa pomidorowa już nie wychodzi mi za kwaśna. Wsypuję szczyptę do garnka i ty też zaczniesz
Zupa pomidorowa z ryżem lub z makaronem to prawdziwy klasyk. Zdarza się jednak, że uwielbiana przez wielu potrawa wychodzi za kwaśna. W takich sytuacjach zwykle sięgamy po cukier, by zrównoważyć smak. Okazuje się, że jest lepszy sposób. Wystarczy szczypta tej przyprawy.
-
Zapomnij o majonezie. Do sałatki jarzynowej dodaję ten sos. Jest zdrowsza i smakuje o niebo lepiej
Sałatka jarzynowa w większości domów króluje przede wszystkim w święta, ale na stołach pojawia się także w ciągu roku. Przygotowuje się ją najczęściej z dodatkiem majonezu. Okazuje się jednak, że istnieje lepsza, a przy tym zdrowsza alternatywa. Sałatka jarzynowa bez majonezu na pewno zachwyci.
-
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Z tym trikiem zrobisz to błyskawicznie. "Naprawdę działa"
Ostry nóż w kuchni to podstawa. Dzięki temu z łatwością przygotujesz dania. Każdy, kto choć raz próbował coś pokroić tępym nożem, wie, że to zadanie męczące i trudne. By uniknąć problemów, sprawdź, jak naostrzyć noże. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznych narzędzi.
-
Zwarzona zupa? Grudki w garnku to nie powód do płaczu. Uratujesz ją prostym trikiem
Jedną z najczęstszych kuchennych katastrof jest zwarzona zupa. Jak uratować potrawę? Białe grudki smętnie unoszące się na jej powierzchni jeszcze nie oznaczają, że danie nadaje się już tylko do śmietnika. Wprost przeciwnie. Sprawdź, co robić i jak uniknąć podobnych problemów w przyszłości.
-
Zawsze trzymam kilka trytytek w kuchni. Ten trik przydał mi się już wiele razy
Opaski zaciskowe, jak powszechnie wiadomo, niejednokrotnie ratują sytuację. Trytytka kojarzy się przede wszystkim ze spinaniem kabli, ale to tylko jedno z wielu zastosowań, wśród których znaleźć można również te niecodzienne. Przydają się szczególnie w kuchni. Jak wykorzystać trytytkę?
-
Nietypowe zastosowanie trytytki. Załóż ją na pokrywę garnka. Efekt jest natychmiastowy
Utarło się przekonanie, że trytytki potrafią uratować nas z wielu opresji. Dzięki nim jesteśmy w stanie naprawić różne przedmioty, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Okazuje się jednak, że doskonale sprawdzą się także w kuchni. Do czego można je wykorzystać?
-
Włóż kawałek folii bąbelkowej za wycieraczki. Koniec z narzekaniem rano
-
Córka Moniki Bellucci ma już 19 lat. Po mamie odziedziczyła nie tylko urodę. "O Boże"
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowe sposoby na "skorupkę" na piętach. Są niezawodne i tanie
-
Grażyny biznesu. Polki wykupiły viralową sukienkę z sieciówki. Teraz sprzedają ją trzy razy drożej
- Musisz przełożyć jedną zapałkę. Masz 30 sekund. Wiesz, jak rozwiązać równanie?
- Gdy włożyła tę spódnicę z HM, to mnie wcięło. Niepozorna, a tak gustowna! Zbliżona jest w Reserved
- Ten owoc zastąpi serum anti-aging. Nałóż na twarz na 10 minut, a różnicę zobaczysz od razu
- Nie znajdziesz efektowniejszej sukienki na sylwestera. Cichopek już ją nosi. "Przepięknie"
- Jest pierwszą modelką plus size w historii Miss Universe. "Zawsze byłam krągła"
-
Porzuć dziadka do orzechów i zaoszczędź czas. Z tym trikiem bez wysiłku rozłupiesz skorupkę
Sezon na orzechy laskowe trwa w najlepsze, a niedługo pojawią się też orzechy włoskie. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem bez wysiłku i bolących dłoni od rozłupywania skorupek, zastosuj sprytny trik. Gdy go wypróbujesz, od razu porzucisz tradycyjnego dziadka do orzechów.
-
Przetrzyj słoik wacikiem nasączonym w tym płynie. Weki szczelnie się zamkną i przetrwają lata
Przygotowywanie przetworów na zimę trwa w najlepsze. Jak jednak przygotować weki w taki sposób, by mieć pewność, że na pewno wytrzymają wiele miesięcy? Istnieje jeden sprytny trik, który znacznie ułatwi zadanie. Dzięki niemu przetwory będą naprawdę udane.
-
Jak wykorzystać opakowania po jajkach? Przestań wyrzucać. Mogą ułatwić ci życie
Wiele osób od razu po zakupach wyjmuje jajka z opakowań. Kartonowe pudełka trafiają wówczas od razu do kosza, lecz warto dać im szansę. Okazuje się, że mają wiele fantastycznych zastosowań. Do czego wytłaczanki po jajkach mogą się jeszcze przydać? Niektórzy będą zaskoczeni.
-
Wrzuć kilka ziaren do solniczki. Szybko uznasz, że to był genialny pomysł
Czasami nietypowe rozwiązania mogą okazać się najbardziej pomocne. Zamiast więc się na nie zamykać, sięgnij po domowy sposób, który szybko uratuje sól w solniczce. Wystarczy jeden składnik, by błyskawicznie uporać się z denerwującym problemem.
-
Weź dwie szczoteczki do mycia zębów i owiń gumką. Oszczędzisz dłonie i mnóstwo czasu
Okazuje się, że stare szczoteczki do mycia zębów mogą się jeszcze przydać. Zamiast więc je wyrzucać, połącz gumką na dwa różne sposoby, by rozwiązać popularne i denerwujące problemy. Szybko się z nimi uporasz, a do tego ponowienie wykorzystasz szczoteczki, które i tak wylądowałby w koszu na śmieci.
-
Każdy powinien znać ten kuchenny trik! Wystarczy nóż i wykałaczka
Nawet jeśli nie lubisz gotować lub nie masz w tym wprawy, sięgnij po domowe triki, które znacznie ułatwiają zadanie. Dzięki nim szybciej zrobisz pewne czynności lub uporasz się z popularnymi problemami, które mogą zniechęcić do gotowania. Przede wszystkim warto sięgnąć po wykałaczkę. Do czego się przyda? Podpowiadamy.
-
Włóż ziemniaki do zmywarki i włącz urządzenie. Efekt? Zaskoczy nawet perfekcyjną panią domu
Niektóre domowe sposoby, które mają ułatwić życie, bywają niezwykle zaskakujące. Tak jest również w tym przypadku, lecz uzyskany efekt wszystko wynagradza. Wystarczy włożyć ziemniaki do zmywarki, by szybko zapomnieć o denerwującej czynności.
-
Weź wieszak z szafy i powieś na nim banany. Nietypowy trik naprawdę działa
Banany to świetna przekąska, dzięki której nie tylko zabijemy głód, ale również dostarczymy organizmowi cennych wartości odżywczych. Zdarza się, że po przyniesieniu ich ze sklepu szybko czernieją. Jak temu zapobiec?
-
Weź folię aluminiową i wyczyść czajnik. Będzie błyszczeć, jak pierwsza gwiazdka w Wigilię
Czajniki gazowe jeszcze kilkanaście lat temu były praktycznie w każdym domu, choć teraz znacznie częściej spotykane są te elektryczne, to wciąż część z nas gotuję wodę na gazie. Jak go wyczyścić? Mamy na to genialny patent.
-
Zapomnij o zielonej i niedojrzałej papryce. Zrób jedną rzecz. Szybko nabierze koloru
Jeśli za szybko zebrałaś paprykę z ogrodu lub kupiłaś niedojrzałą w sklepie, zrób jedną rzecz, a szybko nabierze koloru oraz smaku. Nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy. Wystarczy wykorzystać produkt, który i tak ląduje w koszu na śmieci.
-
Wsyp do zlewu i przykryj ściereczką. "To działa wspaniale! Będę tak robić już zawsze"
Jednym z najczęstszych kuchennych problemów jest zatkany zlew. Z odpływu zaczyna unosić się nieprzyjemny zapach, woda spływa coraz wolniej, aż w końcu przestaje. Jak uniknąć czarnego scenariusza? Wystarczy ten banalnie prosty trik.
-
Przepis na chrupiące gofry? Dodaj do ciasta jeden składnik. Będą lepsze niż z budki nad morzem
Jak przygotować chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku gofry? Zrób je z tego przepisu, a rodzina będzie błagać o dokładkę. Nie dość, że będą smakować obłędnie, to jeszcze przeznaczysz na nie o wiele mniej pieniędzy niż na gofra z budki nad morzem. W czym tkwi sekret? Zwróć uwagę na jeden składnik.
-
Włóż surowy ryż do lodówki. W mig pozbędziesz się denerwującego problemu
Ryż ma wiele fantastycznych właściwości. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, lecz także pomoże rozwiązać jeden denerwujący problem. Wystarczy, że umieścisz go w lodówce i zobaczysz, co się stanie.
-
Ani pieczarkami, ani szynką. Te jajka faszerowane to hit na Wielkanoc. Sekret tkwi w jednym składniku
Przystawki na Wielkanoc smakują praktycznie każdemu. Wiele osób co roku decyduje się przygotować jajka faszerowane, które często zawierają szynkę i pieczarki. Warto w tym roku postawić na coś innego, a goście będą zaskoczeni i z pewnością spytają o przepis.
-
W jakiej temperaturze piec sernik? Trzymaj się jednej zasady, a wyjdzie puszysty jak obłoczek
Praktycznie każdy lubi sernik. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i często zdobi nasze stoły podczas urodzinowych przyjęć czy świąt. Niestety nie zawsze się udaje i po wyjęciu z piekarnika nieestetycznie opada. Wpływa na to nieodpowiednio dobrana temperatura pieczenia.
-
Jak usunąć kamień z czajnika? Zapomnij o occie. Potrzebujesz tylko jednego owocu
Kamień w czajniku skutecznie może zepsuć chwile delektowania się kawą lub herbatą. Wlewamy do czajnika twardą wodę z kranu, w wyniku czego na dnie powstaje nieestetyczny osad. Istnieje jednak pewien trik, dzięki któremu szybko pozbędziesz się kamienia z czajnika.
-
Ukryta funkcja trzepaczki, o której nie miałaś pojęcia. Dzięki temu szybciej ją umyjesz
Wiele akcesoriów kuchennych ma ukryte funkcje, o których mało kto wie. Jedną z nich odkrył tiktoker publikujący nagrania pod nazwą @thewhiskery. Dzięki niej umycie plastikowej trzepaczki do ciast i innych mas będzie dużo szybsze i prostsze. Sprawdź, co należy zrobić.
-
Dolej pod koniec do ciasta i usmaż. Naleśniki wyjdą idealnie cienkie i będą rozpływać się w ustach
Naleśniki są ulubieńcem dzieci i dorosłych. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Gdy klasyczna wersja śniadania zaczyna nudzić, warto wypróbować przepis na crepes, czyli naleśniki francuskie. Niezapomnianego smaku nada sekretny składnik dodany do ciasta przed smażeniem.
-
Zaskakująca funkcja obieraczki do warzyw, o której mało kto wie. "Nigdy nie przyszło mi to do głowy"
Obieranie warzyw nożykiem nie dla każdego jest wygodne, dlatego wiele pań decyduje się na zakup ręcznej obieraczki. Okazuje się, że przedmiot może jeszcze bardziej ułatwić życie. Wszystko ze względu na dwie funkcje, z których mało kto zdaje sobie sprawę.
-
Wrzuć do zlewu i zalej wrzątkiem. Smród z odpływu nie będzie więcej problemem
Nawet regularne czyszczenie zlewu nie uchroni nas przed nieprzyjemnym zapachem. Ze zlewu wydobywa się niemiła woń, bo w odpływie gromadzą się resztki jedzenia. Jak temu zaradzić? Wrzuć do zlewu kapsułkę. Istnieje prosty trik, który sprawi, że przykry zapach ze zlewu zniknie.