środowisko
-
Wymieniają się ubraniami i nie używają papieru toaletowego. Oszczędzają rocznie nawet 600 l wody
28-letnia Anna Masiello wraz z mężem, 29-letnim Diego chcą żyć, nie produkując żadnych odpadów. Pokazują, w jaki sposób zmienić nawyki na ekologiczne i oszczędzać setki litrów wody.
-
Godzina dla Ziemi 2023 - tylko dziś jeden symboliczny gest ma bardzo duże znaczenie
Godzina dla Ziemi już dziś. W ostatnią sobotę marca po raz kolejny odbędzie się akcja, która ma na celu skłonienie do refleksji nad problemami związanymi ze środowiskiem. W jaki sposób do niej dołączyć? Podpowiadamy.
-
Posiekaj, włóż do beczki i zalej wodą. Ten ekologiczny nawóz pod warzywa to sekret zdrowych upraw
Nawóz pod warzywa znajdziesz nie tylko w sklepie. Okazuje się, że bogatą w składniki mineralne gnojówkę można przygotować samodzielnie. Jedyne czego potrzeba to cierpliwość i odrobina miejsca. Posiekaj ziele, wrzuć do beczki i zalej wodą, a ekologiczny nawóz zachwyci działaniem.
-
Wyrzucasz do kosza? Lepiej wykorzystaj jako nawóz. Rośliny bujnie zakwitną
Domowe nawozy to świetny sposób na pielęgnację roślin. Nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki nim możesz zadbać o kondycję kwiatów, zaoszczędzić, a przede wszystkim ponownie wykorzystać rzeczy, które zwykle trafiają prosto do kosza.
-
Do kiedy można wycinać drzewa? Po tym terminie potrzebujesz zezwolenia. Inaczej słono zapłacisz
Do kiedy można wycinać drzewa i w jakim przypadku nie potrzebujesz na to żadnego zezwolenia? Wiele osób sądzi, że skoro drzewo rośnie na ich prywatnej posesji, niezależnie od niczego mogą je usunąć. Okazuje się, że jest jednak inaczej.
-
Skuteczny sposób na nornice, który jest przyjazny środowisku. Ten banalny trik uratuje twoje rośliny
Sposób na nornice w ogrodzie powinien być skuteczny, ale i przyjazny środowisku. Wszystko dlatego, że chociaż nornice wyrządzają szkody w ogrodzie, pełnią też ważną funkcję w łańcuchu pokarmowym zwierząt, zamieszkujących lasy. Proponujemy dobre rozwiązanie.
-
"W second handach aż roi się od unikatowych rzeczy!". Stylistka Magda Jagnicka zdradza nam, co warto mieć w szafie z lumpeksu
- Wyszukiwanie ubrań z drugiej ręki jest cool, za to kompulsywne i nieprzemyślane zakupy już nie' - mówi Magda Jagnicka. Ze stylistką rozmawiamy o tym, jaką rolę lumpeksy odgrywają w obecnym świecie i czy kupując ubrania z drugiej ręki, można znaleźć prawdziwe perełki.
-
Kolejny negatywny skutek pandemii. Ważny apel organizacji przyrodniczej
W 2020 roku wyprodukowano aż 52 miliardy jednorazowych maseczek polipropylenowych. Wiele z nich trafiło do oceanów. O problemie przypomina organizacja Oceans Asia.
-
"Przy produkcji mydła używamy tyle prądu i wody, co przy gotowaniu dużej zupy"
- Nie ulega wątpliwości, że produkując kosmetyk w kostce, rezygnujemy ze zbędnego, zazwyczaj plastikowego, opakowania i wytwarzamy wtedy mniej śmieci. Taki produkt jest też bardziej wydajny i na dłużej nam wystarcza - rozmawiamy z Magdaleną Łotowską-Kudaszewicz, współzałożycielką Mydlarni 4 Szpaki o produkcji ekologicznych kosmetyków.
-
"Trujemy rośliny, owady, zwierzęta oraz siebie. Z bólem patrzę na kosiarzy z kosami spalinowymi"
- Praktycznie każde duże miasto ma teraz jakiś projekt łąkowy. Mniejsze ośrodki też mają już pierwsze próby z kwietnymi polanami za sobą. Miastem, w którym zaczęła się cała kwietna rewolucja, jest Kraków - z botanikiem Karolem Podymą rozmawiamy o łąkach i bombach kwietnych.
-
Spodnie Grażyny Torbickiej "to szał sezonu". Idealne dla kobiet po 60-tce
-
Zalej wodą i odstaw na 14 dni. Hortensje gęsto obsypią się kwiatami
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wsyp do miski, zalej wodą i zanurz stopy. Będą odżywione jak nigdy
-
Był najmłodszym uczestnikiem "Mam talent". Dziś ma 12 lat
- Wypłowiały blond? Unikaj 4 błędów. Zachowasz złocisty kolor włosów dłużej
- Trzy znaki zodiaku powinny być gotowe. Czerwiec będzie pełen wyzwań
- Zalej gorącą wodą i spryskaj sypialnię. Rankiem wstaniesz lepiej wyspana
- Zrób jedną rzecz po wejściu do hotelu. Unikniesz nieprzyjemności
- Co stanie się z Kamilą po śmierci króla Karola III? Zasady mówią jasno
-
"Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że robienie zdjęć z tygrysami to wspieranie strasznego biznesu"
- Podróżowanie od dawna nie jest już luksusem zarezerwowanym dla najbogatszych. Coraz więcej ludzi podróżuje i będzie ich tylko przybywać. Dlatego jedyna droga, którą widzę, to podróżowanie w sposób bardziej świadomy - o odpowiedzialnym podróżowaniu rozmawiamy z podróżniczką Ulą Fiedorowicz.
-
"Jeśli będziemy żyć beztrosko, myśląc jedynie o własnej przyjemności, jutra rzeczywiście nie będzie"
- Jak mamy skutecznie chronić coś, czego nie znamy? Dlatego uważam, że tak ważne jest przebywanie w naturze, uczenie się jej, doświadczanie i obserwowanie - rozmawiamy z podróżniczką Magdą Bębenek, która zachęca do powrotu do natury oraz autentycznego i zaangażowanego życia.
-
"Wcześniej żyliśmy jak pączki w maśle, w stanie ciągłego dobrobytu, nadprodukcji"
- Jeżeli moja mama Lucyna Sztaba była w stanie poprowadzić akcję edukacyjną i wprowadzić różne ulepszenia na poziomie małego baru w Kłodzku, to wydaje mi się, że każdy może, zyskując ekologiczną świadomość, zrobić coś dobrego dla świata - rozmawiamy z Martyną Sztabą, współwłaścicielką i CEO w startupie Syntoil, który zajmuje się pozyskiwaniem sadzy ze zużytych opon w zrównoważony ekologicznie sposób.
-
Andrzej Bargiel: Przez kilka dni łaziliśmy po lodowcu Khumbu Icefall i zbieraliśmy śmieci
- Często, będąc na treningu, zbieram butelki po piwie. Biegnę i chwytam jakąś puszkę. Kiedyś zobaczyłem taki duży karton - był w trudnym miejscu i wielki, więc najpierw nie chciało mi się go zabrać, ale po jakichś 100 metrach wróciłem po niego. Tylko wiesz, ja nie biegam po to, żeby zbierać śmieci. Żeby nie było. Robię to przy okazji - z Andrzejem Bargielem rozmawiamy o ekologii, górach i poczuciu odpowiedzialności za naszą planetę.
-
Kiedyś rozpruła stare prześcieradło i przerobiła na włóczkę. O upcyklingu opowiada nam "babka od śmieci"
- Któregoś razu przychodzi do mnie mąż i pyta, czy te skórki pomarańczy, co leżą na stole, to one mają pójść do kosza, czy do czegoś ich jeszcze użyję - z Julią Wizowską, autorką książki "Nie śmieci", rozmawiamy o tym, jak dać drugie życie niepotrzebnym rzeczom, aby jak najmniej trafiło do kosza.
-
"Okres nie jest ani sceną z horroru, ani potopem, ale nie jest też kwiatuszkami i brokatem na majtkach"
- Okazuje się, że kobiety, które zdecydowały się zaryzykować, nie wyobrażają sobie teraz życia bez kubeczków menstruacyjnych. A dla planety to duże odciążenie. 10 lat bez podpasek! - o menstruacji, podpaskach i ekologii rozmawiamy z Kają Rybicką, współzałożycielką polskiej marki ekologicznych produktów do higieny intymnej.
-
Sebastian Kulis: My byśmy tę przyrodę najchętniej wyszorowali jakąś chemią
- Czy to nie jest wspaniałe, że natura nam to wszystko dała? A gdybyśmy tego nie olali, moglibyśmy wszystko sobie wyprodukować z roślin, a nie z plastiku - z Sebastianem Kulisem, autorem książki "Roślinne porady" i bloga o tej samej nazwie, rozmawiamy o roślinach, ekologii i podejściu do życia.
-
"Teraz mówię szmaty, kiedyś mówiłam moda. Upierzesz raz i nie wiesz, co wyciągniesz z tej pralki"
- Wymieniam się z innymi ludźmi. Kupuję też w lumpeksach, jak potrzebuję. A nad tym ciuchem z drugiego obiegu, to się pięć razy zastanowię, czy na pewno jest mi potrzebny. Mieszkam z koleżanką, więc nosimy też swoje ubrania. Opróżniłam mocno moją szafę, sprzedałam dużo rzeczy - z aktywistką Anią Piętą rozmawiamy o zrównoważonej modzie.
-
"Jogurt, który miał datę ważności do Wigilii, zjadłam 17 stycznia. I żyję!"
- Polacy wiele warzyw zmarnowali, nie dając im szansy na ujawnienie całego potencjału, rozgotowując, traktując jako dodatek, nie stawiając na stole w roli głównego dania. Podobnie jest z rzodkiewką. Wyrzucamy zwiędłą, bo lubimy ją tylko w formie chrupiącej - rozmawiamy z Sylwią Majcher, która w czasie epidemii w swoich mediach społecznościowych uruchomiła kuchnię kryzysową i codziennie publikuje nowe przepisy.
-
"Jesteśmy w stanie zrozumieć, że zwierzę traci życie, żeby dać nam jedzenie, więc należy mu się szacunek"
"Naprawdę staram się jeść mniej mięsa. Prowadzę ze sobą wewnętrzną walkę, ale w tej walce też musi być jakiś umiar, bo przecież nie chodzi o to, żebym się zamęczał. Bo nie ma nic gorszego niż sfrustrowany weganin. Z całym szacunkiem, potrzebujemy ludzi z energią do ratowania świata" - mówi kucharz i aktywista Grzegorz Łapanowski, z którym rozmawiamy o zdrowym i mądrym podejściu do jedzenia.
-
"Z jednej strony zwrot w stronę all size, all gender. A z drugiej "przerobione" modelki na wybiegach"
Czy w dzisiejszych czasach da się szyć odpowiedzialnie? Dlaczego określenie "Made in Poland" wcale nie oznacza obciachu? Co w produkcji w Polsce powinno nas najbardziej niepokoić? Rozmawiamy z Klarą Kowtun, współzałożycielką marki Risk made in Warsaw. "To nie klimat czy planeta jest do zmiany, tylko ludzie" - mówi.
-
"Trafiają się osoby, które potrafią rzucić w fokę śnieżką, żeby obudziła się do zdjęcia". Mikołaj opowiada o pracy w Arktyce i Antarktydzie
- Lubię pracę w Arktyce i Antarktydzie także za to, że środowisko stale próbuje nas zabić. Dlatego życie tam jest proste: wszystko sprowadza się do tego, żeby nie umrzeć i powtórzyć ten sukces następnego dnia - rozmawiamy z Mikołajem Golachowskim, który kilka miesięcy w roku spędza w rejonach polarnych jako przewodnik.
-
Krzysztof Rzyman: Czasem mam frustrację, że komuś po raz piąty sprzedaję kubek wielorazowy za dwa złote
Kandydat do Sejmu Zielonych, rzecznik partii, a przede wszystkim właściciel ekologicznej, no waste kawiarni - rozmawiamy z Krzysztofem Rzymanem o wpływie biznesu na planetę, o edukacji ekologicznej i fusach z kawy.